Bajden o primirju između Izraela i Hamasa: Moj savjetnik kaže da smo blizu

Američki predsjednik Joe Biden (Džo Bajden) izjavio je u ponedjeljak da se nada da će primirje u sukobu između Izraela i Hamasa u Gazi početi do sljedećeg ponedjeljka, jer se činilo da su zaraćene strane sklopile dogovor tokom pregovora u Kataru koji također imaju za cilj posredovanje u oslobađanju talaca.

Prisustvo obiju strana u takozvanim bliskim pregovorima – sastajanje medijatora odvojeno, ali u istom gradu – sugeriralo je da su pregovori bili dalje nego u bilo kojem trenutku od velikog pritiska početkom februara, kada je Izrael odbio Hamasovu protivponudu za četiri i po mjeseca primirja.

Biden je rekao da se nada da će prekid vatre početi za nekoliko dana. “Pa, nadam se do početka vikenda, do kraja vikenda”, rekao je, upitan kada očekuje da počne prekid vatre.

“Moj savjetnik za nacionalnu sigurnost mi kaže da smo blizu. Blizu smo. Još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre”, rekao je Biden novinarima tokom posjete New Yorku.

Američki zvaničnik je rekao da su se američki pregovarači snažno zalagali za postizanje dogovora o pauzi za taoce do početka ramazana 10. marta i da su najviši američki zvaničnici radili na tom pitanju prošle sedmice. Čini se da je optimizam izrastao iz sastanaka između Izraelaca i Katara, rekao je zvaničnik.

U javnosti su Izrael i Hamas nastavili da zauzimaju daleko razdvojene stavove o mogućem primirju, dok su jedni druge okrivljavali za kašnjenja.

Nakon susreta s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, Ismail Haniyeh, povučeni vođa Hamasa, rekao je da je njegova grupa prihvatila napore da pronađe kraj rata, i optužio Izrael da odugovlači dok stanovnici Gaze umiru pod opsadom.

Klix

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …