Raskol u podgoričkom PES-a, neće još smijeniti Injac

Više od trećine obornika Pokreta ,,Evropa sad“ u Skupštini glavnog grada napustilo je odbornički klub tog pokreta i odlučilo da formira sopstveni, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora. 

Cijepanje odborničkog kluba PES-a uslijedlo je svega dva dana nakon što je šef države, ali i predsjednik podgoričkog odbora PES-a Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu i dan nakon iznenadnog isključenja iz stranke aktuelnog ministra pravde Andreja Milovića.

Svi odbornici koji su odlučili da napuste klub PES-a su, prema saznanjima Pobjede, bliski Milatoviću i njihove odluke nemaju veze sa Milovićevim isključenjem. Portali Dan i Borba su objavili da će čak devet od 13 odbornika PES-a formirati zasebni klub, ali izvori Pobjede kategorično tvrde da ih neće biti više od šest. Iz PES-a se juče nijesu oglašavali tim povodom.

MILATOVIĆEVA EKIPA

Novi odbornički klub će, kao okosnicu nove Milatovićeve partije, kako nam je nezvanično rečeno, predvoditi sada nezavisna odbornica, a ujedno i poslanica Jevrosima Pejović i Milatovićeva saradnica u kabinetu Nađa Ljiljanić.

Izvori Pobjede tvrde i da novi odbornički klub neće pokretati pitanje smjene Olivere Injac.

– Prioritet je formiranje zasebnog kluba, kazali su izvori Pobjede.

Pejović je nezavisna odbornica i poslanica koja je mandat stekla zahvaljujući poziciji koju je imala na listi PES-a na posljednjim parlamentarnim izborima. Ona je Pokret napustila tokom pregovora o formiranju vlade, nezadovoljna načinom na koji su ti pregovori vođeni.

Njih dvije, prema saznanjima Pobjede, vjeruju da imaju većinu za formiranje zasebnog odborničkog kluba pa čak i da taj klub bude veći od odborničkog kluba PES-a.

Pejović i Ljiljanić su organizovale u oktobru prošle godine paralelnu sjednicu podgoričkog odbora koja je bila suštinski uvod u raskol u podgoričkom PES-u.

– Pejović je, za razliku od državnog parlamenta, uglavnom glasala za sve ideje gradonačelnice Injac i vladajuće većine, tvrde izvori Pobjede. 

Odbornički klub PES-a u Skupštini glavnog grada predvodi Vasilije Čarapić, a klub, osim njega, čine i Boris Pejović, Dragutin Vučinić, Jasna Jovanović, Anđela Mićović, Branka Marković, Ranka Otašević, Tamara Rosandić, Bojana Savić i Dragan Radović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …