Egipat potpisao istorijski ugovor: Uz pomoć Emirata gradiće grad vrijedan 35 milijardi dolara (VIDEO)

Egipatski zvaničnici potpisali su u petak istorijski ugovor s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će omogućiti izgradnju novog grada za nevjerovatnih 35 milijardi dolara.

Naime, grad Ras el-Hekma gradit će se na sjeverozapadnoj obali države i bit će novi masivni, urbani, poslovni i turistički centar Egipta.

“Projekat zapadno od Aleksandrije implementirat će kompanije koje su u vlasništvu vlade Abu Dabija. Neposredne direktne strane investicije pomoći će Egiput da prevaziđe trenutnu krizu valute”, rekao je premijer Egipta Mostafa Madbouly.

Također, naglašeno je kako se očekuje da će investicije Emirata tokom realizacije projekta dostići minimalno 150 milijardi dolara.

Kako su istakli zvaničnici, projekat novog grada obuhvatat će stambene četvrti, prestižne međunarodne hotele, turistička naselja, prostore za zabavu i uslužne objekte te centralni poslovni kvart koji će privući globalne kompanije.

“Projekat bi također uključivao veliku marinu za turističke jahte i brodove. Očekujemo da će novi grad privući osam miliona turista u Egipat”, rekao je premijer.

Emirati i Egipat su kroz ovaj sporazum dogovorili i razvoj međunarodnog aerodroma koji bi se trebao nalaziti južno od grada.

Provjerite slična mjesta

Đokaju 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije, Lješković: Uložićemo žalbu

Podgorica, (Media Biro) Ilir Đokaj osuđen je prvostepeno pred Višim sudom u Podgorici na 40 …