Veliki korak za nauku: Prvi put nakon 52 godine američka letjelica sletjela na Mjesec

Robotska svemirska letjelica Odisej uspješno je sletjela na Mjesec čime je ušla u historiju kao prva američka letjelica u posljednje 52 godine koja je uspjela sletjeti na površinu Mjeseca.

Ovaj trenutak je istorijski i sa naučnog aspekta s obzirom na to da je Odisej letjelica koja je sletjela na položaj koji je najbliži južnom polu Mjeseca koji je do sada u velikoj mjeri neistražen.

Svemirska letjelica je djelo kompanije Intuitive Machines. Iako nije učestvovala direktno u izgradnji, NASA je platila 118 miliona dolara kompanije za nošenje naučnih instrumenata koji bi mogli pomoći budućim misijama NASA-e na Mjesecu.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja letjelica privatnih kompanija da slete na Mjesec, ali je svaki pokušaj bio bez većeg uspjeha.

Iako je postojala bojazan da bi i ova misija mogla biti neuspješna, Odisej je nakon “ključnih” 10 minuta sagorijevanja motora uspješno sletio na površinu.

Naravno, cijeli proces nije mogao proći bez problema. Nakon slijetanja, kontrolori leta su prijavili određene “šumove” u komunikaciji te su čekali potvrdu cijelog procesa. Nakon skoro 15 minuta od predviđenog vremena slijetanja, kontrolori su dobili potvrdu određenog signala što je bio i znak da je Odisej ipak uspješno sletio.

Ono što mogu sada potvrditi je sljedeće. Da, na površini smo, uspostavili smo kontakt”, rekao je vođa kontrole misije Tim Crain.

Direktor kompanije Steve Altemus također nije krio oduševljenje zbog slijetanja.

“Znam da je ovo bilo nezgodno, ali mi smo na površini i potvrđen nam je signal. Dobrodošli na Mjesec”, ističe Altemus.

Iako nije direktno učestvovala u izradi letjelice, NASA se oglasila te su poručili kako je ovo veliki podvig.

“Danas su se Sjedinjene Američke Države prvi put u više od pola stoljeća vratile na Mjesec. Danas je prvi put u historiji čovječanstva komercijalna kompanija lansirala letjelicu i uspješno provela ovo putovanje. Ovaj podvig predstavlja ogroman korak naprijed za cijelo čovječanstvo”, poručio je Bill Nelson.

Letjelica Odisej značit će mnogo i naučnicima koji će u budućnosti istraživati Mjesec, a naročito njegovu južnu stranu.

“Želimo da idemo bez obzira na opasnosti. Želimo vidjeti ima li vode u izobilju. Jer, ako ima vode, ima i raketnog goriva tj. vodika i kisika. Mogli bismo imati ‘benzinsku pumpu’ na južnom polu Mjeseca”, rekao je zvaničnik NASA-e Bill Nelson.

Posljednji put jedna američka letjelica sletjela je na površinu Mjeseca 1972. godine u okviru misije Apollo 17 koja bila 11. i ujedno posljednja Apollo misija NASA-e.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …