Na oglas za sudiju Ustavnog suda stiglo šest prijava

Na oglas za sudiju Ustavnog suda, koji je raspisao skupštinski Ustavni odbor, stiglo je šest prijava, rekli su “Vijestima“ iz Skupštine.

Rok za prijavu po javnom pozivu za izbor jednog sudije Ustavnog suda istekao je 21. februara 2024. godine, a raspisan je nakon što je Ustavni sud obavijestio parlament da sudija Milorad Gogić 27. maja 2024. stiče uslove za odlazak u penziju.

“Do sada se prijavilo šest kandidata. Potrebno je sačekati još 2-3 dana, zbog mogućnosti prijave kandidata putem pošte”, kazali su iz Skupštine.

Imena prijavljenih nijesu saopštili jer, kako su objasnili, to ne mogu uraditi prije održavanja sjednice Ustavnog odbora, kada će se i utvrditi lista kandidata.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić rekla je “Vijestima” da će to tijelo prvo da formira komisiju koja će ocijeniti ispravnost ponuda, nakon čega će biti sačinjena lista kandidata.

Sudija Ustavnog suda bira se iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

U Zakonu o Ustavnom sudu piše da se istaknutim pravnikom smatraju profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim organima, organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Provjerite slična mjesta

Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku istoriju

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži dužinom zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno …