Oduzimaće automobile sa ruskim registarskim tablicama

Šef Ministarstva unutrašnjih poslova Letonije (Latvije) najavio je da policijski službenici neće provoditi namjenske racije, ali će oduzimati automobile sa ruskim tablicama koji se voze po tamošnjim cestama, kada vide takvo vozilo na ulici ili dobiju dojavu o tome.

U Latviji je u četvrtak 14.2.2024. godine stupila na snagu zabrana drumskog saobraćaja za automobile koji su registrovani u Rusiji.

Latvijski parlament je na jesen odlučio da vlasnici automobila sa ruskim registarskim tablicama moraju preregistrovati svoje vozilo do 14. februara 2024. godine ili izvesti automobil iz ove baltičke zemlje.

U slučaju nepoštivanja ovih propisa, vozilo se može oduzeti, a vozaču se takođe može izreći novčana kazna u iznosu između 750 i 2.000 eura. Samo desetak vlasnika je ispoštovalo novi propis. Sva ostala vozila koja u međuvremenu nisu preregistrovana bit će zaplijenjena i predata Ukrajini.

Ministar unutrašnjih poslova Rihards Kozlovskis, najavio je da policajci neće provoditi namjenske racije za automobile sa ruskim tablicama, ali će reagovati kada vide takvo vozilo na ulici ili dobiju dojavu o tome. Vozila registrovana u Rusiji mogu učestvovati u letonskom drumskom saobraćaju, ali isključivo u tranzitne svrhe.

“Ukoliko vozači nemaju dokaz da su u tranzitu u Latviji ili da se ne zadržavaju duže od 24 sata na našim cestama, automobil će biti oduzet”, naglasio je ministar Kozlovskis,.

On je ocijenio da prisustvo ovih vozila na putevima ne predstavlja veliku prijetnju po sigurnost Latvije, ali je zabrana punopravnog učestvovanja u saobraćaju uvedena kao čisti simbol solidarnosti sa Ukrajinom.

Klix

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …