Glavna EU tužiteljka: Mafija krade novac EU

“Ne spavajte mirnim snom”. To je poruka glavne evropske tužiteljke kriminalnim organizacijama čija su meta sve češće Evropska unija i njen novac. Dvije godine nakon što je stupila na dužnost prve šefice Kabineta evropskog javnog tužioca (EPPO), Laura Kodruta Kovesi primjećuje “da se mafija preusmjerava, i okreće EU dotacijama i prevarama u vezi sa PDV-om”.

Šverc droge je možda bolji zaplet za Netfliksove serije, međutim ti EU finansijski zločini mogu biti izuzetno unosni. “Evropa gubi preko 50 milijardi eura godišnje samo na ovu vrstu kriminalnih aktivnosti”, kazala je Kovesijeva, koja potiče iz Rumunije.

U intervjuu iz njene kancelarije u Luksemburgu, Kovesi – koja predvodi tim od 135 tužilaca istražitelja koji sprovode ogromne prekogranične istrage o zločinima u vezi sa EU budžetom – ponovila je nedavno upozorenje Europola o tome da se na cijelom kontinentu “negira pravi stepen finansijske prevare i šta to znači za našu bezbjednost”.

Jedna od glavnih meta je Fond za oporavak i otpornost, osnovan nakon kovid pandemije kako bi se prikupile ogromne sume novca za pomoć državama da se finansijski povrate. Hiljade takvih slučajeva sada istražuje EPPO.

“Kadgod postoji organizovani kriminal, kao veliko tržište za kupovinu nezakonih droga, postoji i rasprostranjena korupcija… i u tom smislu ne postoji zemlja koja je čista”, kazala je Kovesi.

Međutim, pritisak na EPPO raste tokom ove važne izborne godine, a tim Kovesijeve koji se sastoji od novih članova iz Poljske – kojom sada upravlja više evropski nastrojen Donald Tusk nakon višegodišnje desničarske nacionalističke partije Pravo i pravda – i iz Švedske, koja je najavila da će se pridružiti. Jedino Mađarska nije dio EPPO napora.

Osnivanje kancelarije u Poljskoj takođe bi moglo pomoći EPPO-u u drugoj oblasti: Podizanje optužnica protiv onih koji su proglašeni krivim za zaobilaženje ruskih sankcija.

Francuska i Njemačka se zalažu za pokretanje postupka protiv kršitelja sankcija, a Kovezijeva čeka da Komisija i evropski poslanici prošire njene nadležnosti kako bi mogla da počne da radi na tome.

“Mislim da je EPPO najbolji instrument za Evropu da se uključi u borbu protiv ove vrste kriminala”, kazala je Kovesi. Međutim, ona je upozorila da budžet EPPO-a neće biti u skladu sa širenjem njegove uloge, dodajući: “Cijela struktura koja bi trebalo da štiti novac EU mora biti malo promijenjena”.

VI JESTI

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …