Brđanin: Smijenjen sam jer sam sprečavao da URA preuzme kontrolu nad policijom

Direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin kazao je da je dva puta smijenjen sa te funkcije, jer je sprečavao da Građanski pokret URA, stranka tadašnjeg premijera Dritana Abzovića i ministra unutrašnjih poslova (MUP) Filipa Adžića, preuzme potpunu kontroli nad policijom.

Brđanin je u intervjuu agenciji MINA kazao da su Adžić i Abazović željeli da kadriraju na čelnim pozicijama u Upravi policije (UP), iako je to isključiva nadležnost direktora Uprave, kao i da UP nastavlja da se tretira kao partijski plijen a ne kao institucija.

Brđanin je rekao da mu je dugo vremena na ruku išao spor proces izrade akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, ali da su se, kad je usvojen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a, u avgustu 2022. godine, pritisci pojačali i odnosi pogoršali jer je bilo jasno da je on nepremostiva prepreka planovima kadriranja.

Ja sam smetao njihovim željama da vrše politička zapošljavanja i da kao jedan politički subjekt preuzmu punu kontrolu nad policijom. Moje odluke su donošene u skladu sa zakonom, bez obzira da li se to poklapalo ili ne sa nekim pretežnim političkim interesom u datom trenutku“, kazao je Brđanin.

On je ocijenio da je njegov mandat direktora UP do sada najteži u Crnoj Gori dodajući da nikada nije imao punu podršku premijera i ministra istovremeno, a nekad i nijednog od njih. „Razlog je jednostavan – nijesam bio ni lični ili partijski sljedbenik nijednog, profesiju sam stavljao na prvo mjesto“, kazao je Brđanin.

MINA/DAN

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …