Srazmjerne penzije opet ispod minimalca

S obzirom na to da najavljene Izmjene i dopune Zakona o PIO, kojim je predviđeno povećanje minimalne penzije na 450 eura ponovo nisu obuhvatile srazmjerne penzionere, penzioner Slobodan Radunović podnio je inicijativu svim poslaničkim klubovima kako bi djelovali amandmanski i tako ispravili nepravdu prema njima.

U predlogu za amandmansko djelovanje predlaže se da se član 29 ovog zakona izmijeni na način što će se odredba stava 3 koja kaže da se ne odnosi na srazmjerne penzije ostvarene primjenom međunarodnih ugovora.

– Umjesto toga dodaće se da crnogorski državljani korisnici srazmjerne penzije čija su ukupna primanja ispod nivoa najniže penzije u Crnoj Gori imaju pravo na usklađivanje ukupne srazmjerne penzije do nominalnog iznosa najniže penzije u državi – ističe se u predlogu amandmana.

U obrazloženju Radunović navodi da crnogorski državljani koji su ostvarili penziju radeći u više republika, nekada jedinstvene Jugoslavije, sada se vode kao srazmjerni penzioneri koji primaju penziju shodno ugovorima sa drugim državama.

– Postojećim zakonskim rešenjem ovim penzionerima nije omogućeno usklađivanje sa nominalnim nivoom najniže penzije u Crnoj Gori ni u slučaju kada je njihova ukupna srazmjerna penzija ispod tog nivoa. Ovaj amandman ima za cilj da tu nepravdu prema ovoj grupi penzionera ispravi, tim prije što se tu radi o socijalno ugroženim penzionerima, sa izrazito niskim primanjima – navodi se u obrazloženju.

Naime, u inicijativi se ističe da je vrijeme da se pomogne građanima čija su ukupna primanja ispod nivoa najniže penzije u Crnoj Gori.

– Uprkos izjavama premijera Milojka Spajića da će voditi računa o ugroženim slojevima crnogorskih penzionera i da će program “Evropa sad 2” početi od najranjivijih kategorija stanovništva, kao i najavama za rešenje ovog pitanja od strane ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić i direktora Fonda PIO Crne Gore Ranka Aligrudića, Vlada na sjednici održanoj 11. decembra u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO nije uvrstila rešenje problema srazmjernih penzionera. Time se dodatno produžava diskriminatorski odnos prema ovoj grupaciji socijalno ugroženih penzionera koji žive od primanja ispod svakog minimuma – navodi se u inicijativi.

DAN

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …