Spajić spasio Crnu Goru od “sive liste”

Komitet eksperata Savjeta Evrope (SE) za procjenu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (MANIVAL), donio je na jučerašnjem plenarnom zasjedanju u Strazburu zaključke po kojima se Crna Gora neće naći na “sivoj” listi Radne grupe za finansijsku akciju (FATF).

To je “Vijestima” juče rekao premijer Milojko Spajić, koji je prisustvovao sjednici MANIVAL-a.

On je naveo da su usvajanje izmjena Krivičnog zakonika i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ali i najava donošenja drugih mjera doprinijeli tome da se najniža ocjena (“nizak nivo efektivnosti”) u izvještaju MANIVAL-a podigne na srednju (“umjereni nivo efektivnosti”).

“Dajem podršku sjajnom timu Finansijsko-obavještajne jedinice (FOJ) za brze rezultate i precizan vremenski raspored mjera”, poručio je Spajić.

Objašnjava da su za Crnu Goru u izvještaju povećane ocjene parametara IO.7 koji se odnosi na to da se krivična djela i aktivnosti pranja novca istražuju, a počinioci krivično gone i podliježu efikasnim, srazmjernim i odvraćajućim sankcijama, kao i parametra IO.10 koji se tiče toga da su teroristi, terorističke organizacije i finansijeri terorista onemogućeni da prikupljaju, premještaju i koriste sredstva, kao i da zloupotrebljavaju nevladin sektor.

Na mogućnost da se Crna Gora nađe na “sivoj” listi FATF-a, Spajić je upozoravao prethodnih sedmica, tvrdeći da je “velika vjerovatnoća” da će to desiti jer je “zakazao cijeli sistem”.

Upozoravao je da zbog toga može biti posljedica, prvenstveno po crnogorsku ekonomiju, da može biti ugrožen kreditni rejting države, njena međunarodna reputacija… On je govorio da Vlada radi na tome da se odluka o ažuriranju liste odgodi za godinu, zbog čega je zatražio i pomoć zemalja Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija).

Status Crne Gore zavisi od izvještaja MANIVAL-a, koji je pridruženi član FATF-a.

Iz Vlade su juče saopštili da su “napori delegacije Crne Gore predvođene Spajićem”, rezultirali “pozitivnom odlukom” MANIVAL-a. Oni su naglasili da su tako izbjegnute ekonomske reperkusije, ali i udar na reputaciju Crne Gore, “koji bi usporio očekivani period velikih investicija”.

Osim Spajića, u crnogorskoj delegaciji bili su njegov šef kabnineta Branko Krvavac, šef crnogorske delegacije FOJ Aleksandar Radović, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Nikola Ražnatović, predstavnica Centralne banke Gordana Kalezić, predstavnica FOJ Helda Dakić, predstavnica Vrhovnog suda Ksenija Jovićević, specijalna državna tužiteljka Jovanka Krunić i specijalni državni tuzilac Miloš Šoškić.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …