Radnici nekadašnjeg Montenegro Airlinesa traže 13 miliona eura

Radnicima nekadašnje nacionalne avio-kompanije Montenegroerlajnz u stečaju (MA) duguje se 13 miliona eura za zarade, poreze, doprinose i otpremnine za period od 2017. godine do uvođenja stečaja. To je konstatovano na juče održanom ročištu pred Privrednim sudom u sporu koji Uprava prihoda i carina (UPC) vodi protiv nekadašnjeg nacionalnog avio-prevoznika.

Naime, radnici MA kojih je u trenutku uvođenja stečaja bilo 356, potražuju 13.466.969 eura, a pravni zastupnici su se saglasili da se odredi vještačenje kako bi se utvrdio konačan iznos sredstava koja se potražuju.

Radnicima se duguje sedam zarada, kao i staž za oko tri godine, kao i otpremnine koje nisu uplaćivane za taj period. Ukupni dugovi kompanije su 110 miliona eura, a račun je u blokadi od kraja decembra 2021. godine na iznos od preko 20 miliona eura. Ukoliko bivšim radnicima ne budu isplaćeni ovi prihodi, postoji bojazan da izgube gotovo četiri godine radnog staža.

Vještačenje treba da utvrdi na koji tačno period se odnosi potraživanje tužioca s obzirom na to da se zastupnica države nije mogla izjasniti, te je zatražila dodatni rok kako bi od UPC dobila konkretne podatke o periodu na koji se odnose ova potraživanja. Pravni zastupnici obje strane saglasili su se da nakon što se dostave podaci o periodu za koji se traže potraživanja od strane UPC sudija Privrednog suda odredi vještaka koji će dostaviti nalaz i mišljenje. Obje strane bile su saglasne da se vještak kao i predmet vještačenja odrede nakon što se Uprava prihoda i carina izjasni na period za koji se ova sredstva potražuju.

Bivša nacionalna avio-kompanija MA u stečaju takođe vodi i spor u kom traži da joj država isplati 100 miliona eura sa zateznom kamatom, zbog navodnog neispunjavanja obaveza iz posebnog leks specijalisa, zbog čega je pred Privrednim sudom u toku postupak. Leks specijalis je za tu kompaniju donijela Vlada u mandatu premijera Duška Markovića. Prema ovom zakonu o ulaganju i konsolidaciji predviđeno je bilo da država na račun Montenegroerlajnza uplati 143 miliona, ali je uplaćeno svega 37 miliona.

Montenegroerlajnz je ugašen krajem 2021. godine, za vrijeme mandata vlade Zdravka Krivokapića, a poslovanje je nastavila nova firma Tu Montenegro. Tadašnja Vlada je istakla da ne postoji nijedna zakonska mogućnost da se finansijski posrnuloj kompaniji dodijeli pomoć.

– Mi ne možemo da donesemo nijednu zakonitu odluku kojom ćemo pomoći Montenegroerlajnzu – izjavio je tadašnji crnogorski ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić.

Tužbu protiv države podnio je krajem 2021. godine tadašnji stečajni upravnik MA Saša Zejak, protiv kojeg je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo optužnicu zbog postojanja osnovane sumnje da je sa drugim saučesnicima učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

DAN

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …