WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

SAD podržavaju vladu koja osuđuje rusku agresiju i zalaže se za teritorijalni integritet Ukrajine

Podršku Sjedinjenih Država mogu imati članovi vlade Crne Gore koji bi osudili rusku agresiju, zalagali se za teritorijalni integritet Ukrajine i podržali sankcije Evropske unije Rusiji.

To je Pobjedi saopšteno iz Stejt departmenta, a povodom nedavne izjave crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, „da nikoga ne treba isključiti iz vlade, pa ni koaliciju ,,Za budućnost Crne Gore“, a koju čine čelnici nekadašnjeg proruskog Demokratskog fronta – Andrija Mandić i Milan Knežević.

– Sjedinjene Države podržavaju brzo formiranje vlade koja podržava evroatlantske vrijednosti i predstavlja multikulturalnu Crnu Goru. Članovi takve vlade bi osudili rusku agresiju, zalagali se za teritorijalni integritet Ukrajine i podržali sankcije EU Rusiji, a istovremeno bi jačali aktivno učešće Crne Gore u NATO-u, štitili prava manjina i podržavali suverenitet susjednih zemalja – kazali su Pobjedi u Stejt departmentu.

Milatović je nedavno boravio u Sjedinjenim Državama, gdje je razgovarao sa američkim zvaničnicima. Jedan od njih, Gabrijel Eskobar, rekao je nakon razgovora sa predsjednikom naše države, da vjeruje da je on shvatio poruku zvaničnika SAD.

– SAD su bile vrlo jasne da želimo da vladu čine isključivo partije usredsređene na evropske integracije i posvećene NATO-u, koje dijele naš stav u vezi sa Rusijom, i mislim da je on (Milatović) signalizirao da se saglasio sa tim – kazao je Eskobar za Glas Amerike.

Nakon povratka iz Njujorka, djeluje da Milatović ipak nije saglasan sa stavovima SAD, imajući u vidu da se vratio na one, koje je imao i prije odlaska u Njujork.

Štaviše, Milatović je kazao i da je, „uz puno uvažavanje gospodina Eskobara, u Njujorku imao susrete s više američkih zvaničnika koji su u hijerarhijskom smislu na višim pozicijama u administraciji“.

Ipak, jučerašnja poruka Stejt departmenta jasan je signal da svi američki zvaničnici imaju isti stav kada je u pitanju formiranje vlade, te da radikalni politički subjekti, poput ZBCG, nijesu partner SAD-a.

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …