ZEČEVIĆ: Vlada neće imati stabilnost bez koalicije ZBCG

Apsolutno vjerujem u formiranje vlade i očekujem da će koalicija “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) dobiti resore u vladi sadašnjeg mandatara i budućeg premijera Milojka Spajića, naveo je za Portal RTCG novinar Predrag Zečević. Istakao je da vlada bez koalicije ZBCG neće preživjeti proljeće jer će, kako je kazao, imati najjaču opoziciju u crnogorskoj istoriji.

“Apsolutno vjerujem u formiranje Vlade, ali mislim da neće biti tako brzo kako se najavljuje. Podsjetiću vas da su 43. Vlada, 42. Vlada i 41. Vlada formirane petnaestak dana uoči roka, tako da, vjerujem da će biti tako i ovoga puta. Uz to, političke stranke koje vode pregovore o formiranju nove Vlade bile bi brutalno kažnjene na eventualnim vanrednim izborima, tako da će se svojski potruditi da formiraju Vladu”, kazao je Zečević.

Istakao je da nije bez značaja da novu Vladu čekaju ogromni reformski potezi prije svega reforma državnih fondova i Zavoda za zapošljavanje koji su se pokazali kao loši domaćini u državnim preduzećima.

“Izuzetak je IRF koji se transformiše u Razvojnu banku i koji je pokazao sjajne perfomanse pod rukovodstvom direktorke Radović”, kazao je Zečević.

Naveo je da očekuje da će koalicija “Za budućnost Crne Gore” dobiti četiri resora u novoj vladi.

“Očekujem da će koalicija ZBCG dobiti četiri resora u vladi Milojka Spajića. Vlada bez ZBCG neće preživjeti proljeće jer će imati najjaču opoziciju u crnogorskoj istoriji”, zaključio je Zečević.

Podsjetimo, shodno nekim varijantama, moguće je da buduću vladu podrži 56 poslanika – odnosno 24 iz Evrope sad, 13 iz saveza “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), sedam iz Demokratske Crne Gore, deset iz stranaka manje brojnih naroda, i dva poslanika SNP-a. Takva vlada bi imala više nego snažnu podršku ali bi na taj način bila stvorena većina koja bi omogućila deblokadu pravosuđa i dogovor o ključnim pitanjima evropskih integracija Crne Gore.

Pominje se i opcija da PES, savez ZBCG, Demokrate i SNP formiraju novu većinu, a bili bi očajani podrškom tri poslanika iz albanskih stranaka. Takav scenario bi značio formiranje vlade koju bi podržalo 49 poslanika, što je i dovoljna većina da se pokrenu neke procedure za deblokadu pravosuđa i ubrzanje puta ka EU.

Tu je i opcija podrške 41 ili 43 ili 44 poslanika, gdje bi osnovu činili PES, Demokrate i stranke manje brojnih naroda.

U igri je i niz drugih opcija ali po mišljenju političkih analitičara, Crnoj Gori je potrebna stabilnost, a samim tim i što šira podrška novoj, 44. vladi, u državnom parlamentu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …