Đurović: Rudarstvo je za Mojkovac istorija, ne budućnost

Rudarstvo je za Mojkovac istorija, ne budućnost, a ponovno otvaranje rudnika ne bi preživio ni Mojkovac, ni sjever, poručuje doktor stomatologije i odbornik građanske liste “Ne damo Mojkovac” Danilo Đurović. On ističe da rudnik u Mojkovcu ne treba ponovo otvarati jer je rudarstvo ultrakonzervativna industrija iz nužde i posledice grešaka su velike. Naglašava da rudnik ne žele jer neće da ostave otrove u nasleđu svojoj djeci.

– Mojkovačka rudarska istorija je završena, i Mojkovac ima izgleda za dugoročnu i zdravu priču. Ne pristajemo da budemo dio trećeg svijeta, gdje će bogati eksploatisati sirovine, a nama ostaviti otrov i pustoš. U rudniku nema budućnosti ni za grad ni za narod. Ukoliko se otvori narod će morati još masovnije da bježi iz Mojkovca, oni koji ostaju biće izloženi otrovima i bolestima – kaže Đurović dodajući da su građani oskudno informisani o opasnostima od rudnika, jer im se servira priča o radnim mjestima i vaskrsnuću Mojkovca kao industrijskog giganta.

Namjerno se skrivaju i fingiraju lažni podaci, kako bi se dobilo na vremenu i bez ispunjavanja bilo kakvih standarda i otvorila crna rupa opasna po cijeli sjever Crne Gore. Želja koncesionara je površina rudnika od 750 ha, što znači da bi crna rupa bila otprilike površine kao 44 jalovišta, što predstavlja najveći rudnik u Evropi. Ako ćemo da se držimo evropskog puta, po Ustavu Crna Gora se definiše kao ekološka država i propisuje zaštitu prirodnog nasleđa u dijelu ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i slobodama. Crna Gora je pristupila velikom broju multilateralnih sporazuma (konvencija) o zaštiti životne sredine koji je obavezuju kao ekološku državu da mora poštovati standard EU. Biće interesantno gledati narednu vladu koja se formira, kako će i na koji način ispuniti evropske standarde i očekivanje naroda koji žele u Evropsku uniju – navodi Đurović.

DAN

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …