Nakon analize nova cijena čistoće u Podgorici

Podgorička ”Čistoća” formirala je komisiju koja će nakon analize odrediti koliko će poskupiti usluge čistoće u Podgorici, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” vršilac dužnosti direktora Denis Hot.

Hot je prethodnih dana najavio je povećanje cijena usluga tog gradskog preduzeća od naredne godine.

Tvrdi da su podaci prema kojim je formirana dosadašnja cijena, fingirani, a na osnovu njih smo do sada plaćali 4,5 centi po kvadratnom metru. Na pitanje novinarke da li je tačno da će građani Podgorice plaćati od devet do 12 centi po kvadratu, odgovorio je da će to biti poznato nakon što se izvrši analiza.

“Formirali smo komisiju koja se bavi tom problematikom. Problem predstavljaju i upisane kvadrature za pravna lica. One su na papiru mnogo manje nego što je realnost. Tako je komisija utvrdila da jedan preduzetnik plaća usluge za 22 kvadrata, a ima preko 500 kvadratnih metara”, kaže Hot.

Kako je kazao, tanje u “Čistoći” jako loše. Samo dug prema Deponiji na današnji dan iznosi preko milion eura.

“Nije problem samo dug prema Deponiji, već minus u bilansu uspjeha, dug prema dobavljačima, potraživanja zaposlenih po osnovu naknada za prevoz… Tako da je stanje u Čistoći jako loše”, kazao je on.

On objašnjava da u određenim EU direktivama se izjednačava cijena koju za čistoću plaćaju građani i preduzetnici.

Na današnji dan u čistoći radi 684 radnika, a Hot ističe da oni koji rade najteže poslove, primaju najmanju platu.

“Administracija ima najveću platu. Administracija ne oglašava poslove direktno na izvršioce, a u Čistoći je fokus stavljen na te direktne izvrioce, mehanizaciju koji rade tri smjene 365 dana u godini, da bi se ovamo gdje je novac vršile razne malverzacije, što će nadam se, tužilaštvo utvrditi”, kazao je on.

Hot je istakao i da će biti provjerena bolovanja u tom gradskom preduzeću.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …