MSP Kine: Novo curenje nuklearnih otpadnih voda u Fukušimi povećava međunarodnu zabrinutost


Posljednje prijavljeno curenje nuklearno kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči ponovo je pojačalo međunarodnu zabrinutost zbog kompetentnosti Tokijske elektroenergetske kompanije (TEPCO) i nedostatka efikasne regulacije japanske vlade, izjavio je u četvrtak portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.
Portparol Vang Venbin kazao je to na brifingu za novinare kada je upitan da prokomentariše medijske izveštaje da je TEPCO nedavno potvrdio curenje nuklearno kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči kao rezultat pukotine u crijevu koje se koristi za transport otpadnih voda.
Legitimitet i bezbjednost japanskog plana za pražnjenje kontaminirane vode u okean već duže vreme dovodi u pitanje međunarodna zajednica, a stanovnici Fukušime su mnogo puta negodovali zbog postupaka TEPCO-a.
„Ljudi dovode u pitanje sposobnost TEPCO-a da pravilno rukuje nuklearno kontaminiranom vodom, Da li TEPCO može da se nosi sa otpadnim vodama na bezbjedan i odgovoran način tokom cijelog procesa? Može li da upravlja 30-godišnjim ispuštanjem vode bez grešaka? Da li može da obezbijedi dugoročnu efektivnost i pouzdanost sistema za prečišćavanje? Da li može da sprovodi uzorkovanje otpadnih voda i nadgleda aktivnosti u strogom skladu sa pravilima? Međunarodna zajednica veoma sumnja u to“, rekao je Vang.
Vang je ponovio da japanska strana treba ozbiljno da shvati legitimnu zabrinutost međunarodne zajednice i naroda Japana i da prestane da gura plan ispuštanje u okean, već da ima iskrenu komunikaciju sa susjednim zemljama, riješi se nuklearno kontaminirane vode na istinski odgovoran način, i prihvati rigorozan međunarodni nadzor.

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …