Spajić pregovarao u „rukavicama“, bez konkretne ponude za ZBCG

Lider Pokreta „Evropa sad“ Milojko Spajić obavio je prvi krug formalnih pregovora o formiranju 44. vlade od dana kada je dobio status manadata: održana su tri odvojena sastanka sa potencijalnim partnerima na kojima, kako tvrde svi učesnici tih razgovora, nije bilo riječi o raspodjeli resora u budućoj izvršnoj vlasti.

Prvi sastanak mandatar je, kako je to i ranije bilo najavljeno, održao sa liderima partija koje su mu, tokom konsultacija sa šefom države, iskazale jasnu podršku za dobijanje mandata za sastav buduće vlade.

Među njima su, osim predstavnika Demokrata koji su učestvovali u oba najavljena sastanka i sa kojima je Spajić potom održao i zasebne razgovore, bili i lideri Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Civisa Srđan Pavićević, Albanskog foruma Nik Đeljošaj, Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka, Albanske alijanse Genci Nimanbegu i Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Tom prilikom su Danilović i Pavićevć bili u Spajićevoj ekipi, jer su se i postali paslanici zahvaljujući tome što su bili na listi Pokreta ,,Evropa sad“.

Mandatar je potom razgovarao sa liderima koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, nakon čega je uslijedio i sastanak sa predsjednikom Demokrata Aleksom Bečićem i funkcionerima te partije Momom Koprivicom i Borisom Bogdanovićem.

Zanimljivo je da su Bečić i Bogdanović bili sa Spajićeve strane stola u razgovorima sa Mandićem i Kneževićem, a lider DCG je to kasnije obrazložio činjenicom da ,,između Demokrata i evrope sad nema otvorenih pitanja“.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, na prvom sastanku Spajić, na iznenađenje prisutnih, nije pominjao bilo kakvu raspodjelu resora ili strukturu vlade. ,,Čuli smo uopštenu priču gdje je svaki politički subjekat iznio svoj politički stav. Rasprava se desila kad su Danilović iz Ujedinjene Crne Gore i Srđan Pavićević iz Civisa ponovili da vladu mora da podrži najmanje 49 poslanika, što prevedeno znači da u njoj mora biti ZBCG. To se nije dopalo dijelu manjinskih stranaka koje su iznijele stav da ne bi bili u vladi kada bi u njoj bila ta politička grupacija“, saopštio je izvor Pobjede. Na drugom sastanku, predstavnici ZBCG, prema nezvaničnim saznanjima, nijesu dobili konkretnu ponudu niti informaciju o planiranoj strukturi vlade. Tražili su pregovore sa mandatarom bez prisustva Demokrata, ali i medija.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …