Zeta spremna za razgraničenje sa Podgoricom

Uskoro će godinu dana od kada je Zeta postala samostalna opština, a Organizacioni odbor za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine se nije sastajao. Na prošoj sjednici Skupštine opštine Zeta usvojena je izmijenjena odluka o obrazovanju ovog organizacionog odbora, odnosno promijenjena su dva člana koji su bili predstavnici Opštine Zeta. Jedan od njih bio je Luka Krstović, predsjednik Skupštine opštine Zeta. Kako bi odbor što prije profunkcionisao Krstović se dopisom obratio Skupštini Glavnog grada.

– Nakon što je na prethodnoj sjednici Skupštine opštine Zeta usvojena izmijenjena odluka o obrazovanju Organizacionog odbora za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine Zeta, u skladu sa članom 6 ove odluke, obavijestio sam Skupštinu Glavnog grada o spremnosti Službe Skupštine naše opštine da preuzme predviđene aktivnosti. Naime, ovaj član predviđa da administrativno-tehničke poslove za potrebe Odbora vrše Služba Skupštine opštine Zeta i Služba Skupštine Glavnog grada. Očekuje se skoro usvajanje slične odluke i na nivou Podgorice tako da predviđeni timovi mogu da započnu ovaj delikatan posao. U cilju stvaranja adekvatne osnove, za kraj tekućeg mjeseca je predviđen i sastanak rukovodstva dviju Skupština – rekao je Krstović.

Luka Krstović kazao je da je za Zetu pitanje razgraničenja jako važno.

Uskoro će godina dana od kada je Zeta samostalna opština, a zvaničnog rada ovog Odbora nije bilo. Upravo iz razloga što je Zeti ovo pitanje izuzetno važno i može biti mjera stvaranja uslova njenog budućeg razvoja, pokrenuo sam radnje potrebne sa aktivaciju rada Odbora. Prva godina samostalnosti Zete je protekla veoma brzo i više nema vremena za odlaganja. Zadatak odbora je da predlaže način uređenja odnosa između dvije opštine, teritorijalno razgraničenje, način podjele imovine kao i druge aktivnosti za stvaranje uslova za početak rada Opštine Zeta – kazao je Krstović.

Kada je riječ o granicama Zete Krstović smatra da one ne mogu biti u sadašnjim okvirima.

– Stava sam da granice Zete ne mogu biti u sadašnjim okvirima i Opštinski odbor partije kojoj pripadam je sakupio obilje dokumentacije koja nas uvjerava da Zeta nije u inferiornom položaju i da ne smije biti straha kada je u pitanju razgraničenje. Granice Zete je potrebno precizno i bez odlaganja definisati na bazi kompromisa i uvažavanja činjenica kojih je zaista puno na strani Zete. Sve komponente procesa treba da budu transparentne i ne smijemo zaboraviti da će stanovnici Zete, Podgorice i Tuzi nastaviti kvalitetan suživot na svim poljima i vjerujem da će zajednički iskoristiti potencijale investicionog područja na kojima imaju administrativne nadležnosti. Konsolidacija političkih prilika je svakako valjan preduslov tome – kaže Krstović.

On ističe da građani Žabljaka Crnojevića svoje funkcionisanje obavljaju u Zeti.

Dan

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …