Martinović: Veće cijene ulaznica nisu smanjile zainteresovanost za parkove

Veće cijene ulaznica u JP Nacionalni parkovi Crne Gore, nisu uticale na smanjenje zainteresovanosti domaćih i inostranih turista da posjete zaštićena područja, kazao je u razgovoru za “Dan” direktor NPCG Vladimir Martinović, koji očekuje da 2023. godina bude dosad najbolja poslovna godina tog preduzeća. Dvocifren rast posjeta u odnosu na raniji period bilježe u svih pet nacionalnih parkova, a razlog za to Martinović vidi i u boljoj kontroli naplate ulaznica.

– Uspješna turistička sezona, koja će po svim parametrima ove godine biti rekordna, rezultat je intenzivne zaštite, rada na terenu, a posebno promocije nacionalnih parkova Crne Gore – poručio je Martinović za “Dan”.

On navodi da je do 23. jula u nacionalnim parkovima boravilo 308.000 posjetilaca, što je za 117.000 posjetilaca, odnosno 61 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

– Brojke ukazuju na to da ćemo premašiti za sada rekordnu 2019. godinu, kada je u nacionalnim parkovima boravilo 235.000 posjetilaca, odnosno 75.000 manje u odnosu na 2023. Zanimljivo je i to da svaki park bilježi dvocifren rast u odnosu na raniji period. Tako, recimo, NP “Durmitor” ima 50 odsto, a NP “Skadarsko jezero” čak 79 odsto veću posjećenost. NP “Prokletije” imaju rast od 108 odsto, NP “Biogradska gora” 60 odsto, a NP “Lovćen” 78 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ukoliko ovo povećanje uporedimo sa dostupnim podacima o broju turista na nivou Crne Gore u odnosu na prethodnu godinu, dolazimo do zaključka da je veći broj prodatih ulaznica u najvećoj mjeri ostvaren zahvaljujući boljoj kontroli naplate – objasnio je direktor NPCG.

Martinović ističe da podaci s kojima raspolažu jasno govore da imaju rekordnu turističku sezonu, te da će sasvim sigurno premašiti brojke iz godine prije pandemije.

Govoreći o efektima povećanja cijena ulaznica, Martinović kaže da nisu mijenjane duže od deceniju i, kako dodaje, među najnižima su u regionu.

– Povećanje naknada je minimalno, a za preduzeće je veoma značajno jer će doprinijeti finansijskoj stabilnosti i stvaranju preduslova za unapređenje dotrajale infrastrukture i poboljšanju turističke ponude. S tim u vezi, odlukom Vlade iz aprila ove godine, došlo je do simboličnog povećanja cijena ulaznica u NPCG, te se uz dobru pripremu turističke sezone i njenu adekvatnu realizaciju, u ovoj godini očekuje najbolja poslovna godina ikada. U prilog ovome govore i činjenice da je broj posjeta veći nego u prethodnom periodu, što nas navodi na zaključak da se interesovanje, kako domaćih tako i inostranih posjetilaca, za posjetu nacionalnim parkova ne smanjuje, već naprotiv, a direktan efekat povećanja ulaznica su prihodi koji su ostvareni na značajno većem nivou u odnosu na prethodni period – poručio je on.

Dan

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …