EK: Za šverc 1,7 tona kokaina nema krivaca

Uprkos tome što su crnogorske institucije isticale dvije zapljene kokaina – 2021. godine u Zeti i 2022. godine u magacinu “Volija” kod Podgorice – kao važan učinak u borbi protiv kriminala, do danas niko nije osuđen za krijumčarenje te droge. Ukupno, u oba ta slučaja radi se o 1,7 tona droge ali osuđenih krivaca nema, niti se zna ko su organizatori. Ocjenu borbe protiv organizovanog kriminala, posebno protiv šverca kokaina, daće Evropska komisija (EK) u izvještaju o Crnoj Gori na jesen.

Oba slučaja izazvala su veliku pažnju javnosti, ali sudovi i tužilaštvo nijesu došli do imena krivaca.

Špediter Đoko Drobnjak na jesen prošle godine pušten je na slobodu nakon što je Apelacioni sud potvrdio odluku da se protiv njega obustavi krivični postupak za šverc 500 kilograma kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru.

Drobnjak je bio jedina osoba koja je bila uhapšena nakon pronalaska kokaina u januaru 2022. godine. Kokain je zaplijenjen 12. januara u magacinu trgovinske kompanije “Voli”, pošto što su ga zaposleni ove kompanije pronašli skrivenog u tovaru sa bananama. Zatim su slučaj prijavili menadžmentu, a onda i policiji.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je kasnije krivični postupak protiv špeditera Drobnjaka iz Bara zbog sumnje da je član međunarodne kriminalne grupe formirane radi šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a djelovala je i u Crnoj Gori. No, optužbe protiv njega su odbačene i on je oslobođen.

U drugom slučaju, zbog nedostatka dokaza, otac i ćerka, Budimir i Marina Krstović oslobođeni su optužbe za šverc 1,2 tone kokaina.

U avgustu 2021. godine u Podgorici su uhapšeni Krstovići zbog sumnje da su učestvovali u švercu 1.200 kilograma kokaina takođe zaplijenjenog u kontingentu sa bananama, u naselju Mojanovići u Zeti kraj Podgorice.

Iako je droga pronađena u magacinu koji je njihovo vlasništvo, Krstovići su tokom istrage i kasnije tvrdili da nemaju nikakve veze za pronađenim narkoticima.

Tužilaštvo je u decembru 2021. godine podiglo optužnicu protiv Krstovića, zbog šverca, kako je tada navedeno, 1.200 kilograma kokaina.

Do ove zapljene je došlo zahvaljujući obavještajnim podacima Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako se navodi u Planu za borbu protiv trgovine drogom Vlade u Londonu, pristup britanskih vlasti doveo je do akcije u kojoj je otkrivena najveća količina kokaina ikada u Crnoj Gori, što je objavio Portal RTCG, čim je taj dokument postao javan.

Prema tom dokumentu, Granične snage potpisale su memorandum o razumijevanju sa Crnom Gorom u junu 2021. godine u cilju sprečavanje šverca droge i druge nedozvoljene robe na granici i u tranzitu ka Evropi i Velikoj Britaniji.

Sud je 21. jula ove godine naglasio da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi Krstovići nabavili kokain i izrečena je oslobađajuća presuda.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …