Održana još jedna runda razgovora: ZBCG-u tri ministarstva i potpredsjednik, SNP-u Ministarstvo sporta

Predstavnici Pokreta Evropa sad i Koalicije Za budućnost Crne Gore održali su preksinoć još jednu rundu razgovora o konstituisanju 44 Vlade, na kojoj su napravljeni značajni pomaci, a sve će, prema tim informacijama, biti finiširano već sjutra, saznaje “Dan” iz dobro obaviještenih izvora.

Za Koaliciju Za budućnost Crne Gore, koja je najavila da bi moglo doći do obostranog popuštanja, data je ponuda da dobiju mjesto potpredsjednika vlade za kapitalne investicije i tri ministarstva. Njima bi pripala ministarstva poljoprivrede, prosvjete i turizma. Istovremeno, postoji želja da se “otkoče” pregovori i kada su funkcije u parlamentu u pitanju, pa bi ova koalicija dobila dva potpredsjednička mjesta. I to nije sve.

Prema nezvaničnim informacijama, Koalicija Zajedno za budućnost Crne Gore dobila bi veliki procenat mjesta u upravnim i odborima direktora koja se politički rješavaju. Iste informacije govore da bi ZBCG skoro isti procenat, na isti način, dobili i u diplomatskim službama Crne Gore.

Crne Gore.

SNP-u ostaje Ministarstvo sporta i mladih

Prema nezvaničnim informacijama, i Socijalističkoj narodnoj partiji čiji je predsjednik Vladimir Joković, su otvorena vrata 44. Vlade. Ova partija bi i dalje imala Ministarstvo sporta i mladih na čijem čelu je Vasilije Lalošević. Procjene su da je ovo ministarstvo dobro radilo i da bi valjalo održati kontinuitet tog rada. Podsjetimo, SNP je u 43. Vladi imalo i ministarstva pravde, finansija, zdravlja i poljoprivrede.

Očekuje se da SNP uđe u vladu, a ova partija je svoje učešće u vlasti na neki način uslovljavala tražeći da ona ima podršku veću od 43 poslanika u Skupštini Crne Gore. To će sada biti i ostvareno ako dođe do najavljenog dogovora PES-a i Koalicije Za budućnost Crne Gore.

Ukoliko dođe do dogovora ove dvije političke grupacije, već izvjesni mandatar Milojko Spajić imaće podršku 49 poslanika u Skupštini Crne Gore. Njegovu vladu bi podržalo 24 poslanika Evrope sad, 13 Koalicije Za budućnost Crne Gore, sedam Demokrata, sigurno dva poslanika albanskih partija, a moguće i tri i dva poslanika Socijalističke narodne partije.

Spajić se, međutim, neće zaustaviti na tome. Od najavljenog reseta pregovora, očigledno neće biti ništa, ali će biti promijenjen dio ponude za neke partije. To se prije svega, odnosi na Bošnjačku stranku i zato treba očekivati brzi susret lidera PES-a i predsjednika BS Ervina Ibrahimovića. Prema našim nezvaničnim informacijama, Spajić će u svakom slučaju ponuditi Bošnjačkoj stranci ulazak u 44. Vladu, ali su se sada okolnosti značajno promijenile i Ibrahimović će dobiti ponudu po principu “uzmi ili ostavi”, ali će ona, kako saznajemo, biti korektna i u PES-u očekuju da bude prihvaćena.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …