Hadžić: Kina je prva velika sila koja je priznala suverenitet Crne Gore, ne vidim dužničko ropstvo kod Exim banke


Društvo prijateljstva Narodne Republike Kine i Crne Gore, formirano kao civilna diplomatska inicijativa, već 15 godina predano radi na zbližavanju dva naroda i jačanju partnerskih veza u raznim oblastima. Plodonosna saradnja sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori doprinijela je većoj vidljivosti domaćih potencijala u očima azijskih saveznika, što predstavlja jedan od mnogobrojnih fokusa ove organizacije.
,,Mi smo živa arhiva odnosa svih ambasadora do sada. Legitimno je pravo da dio crnogorskog stanovništva Kinu smatra spoljno-političkim prioritetom. Prepoznajući nacionalne interese Crne Gore, kvalitetno radimo na tome poštujući Ustav i ne narušavajući pravac kojim naša zemlja ide. Cilj je bio da se jedan odsto uspjeha i prosperiteta kineskog društva i države prenese ovdje. To bi nam značilo jako puno i na tome ćemo još više nastaviti da radimo“, istakao je predsjednik Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore, Samir Hadžić.
Opisujući Kinu kao miroljubivu zemlju koja pokazuje visok stepen društvene odgovornosti na međunarodnoj političkoj sceni i koja se ne miješa u interne stvari drugih država, Hadžić je podsjetio na benefite koje je Crna Gora ostvarila kao njen dugogodišnji partner.
,,Kina je prva velika sila koja je priznala Crnu Goru. To dovoljno govori o njenoj intenciji da uvažava naš suverenitet. Kina je pokazala veliki refleks kada je riječ o donacijama, pomoći i projektima koji su bitni za proces evropskih integracija. Donacijom skenera za otkrivanje narkotika i cigara, 20 kola Hitne pomoći, dva miliona eura za obnovu mosta na Tari. Takođe, Društvo prijateljstva je obezbijedilo 180 hiljada eura donacija“, naveo je Hadžić.
U jeku mnogobrojnih investicija koje Kina realizuje u našoj zemlji, posebno se ističe auto-put Bar-Boljare, koji prema njegovim riječima ni u jednoj osnovi nema mana, jer je građen po svim pravilima i standardima Evropske unije.
,,Njima je bila želja da pokažu i dokažu koje su njihove mogućnosti i koji su njihovi kapaciteti kada je riječ o putnoj infrastrukturi. Kada govorimo o nastavku gradnje auto-puta i Jadransko-jonskoj cesti, smatram da treba ubrzano raditi na otvaranju svih gradilišta, koridora i zaobilaznica. Crna Gora u narednih pet godina treba da bude veliko gradilište infrastrukturnih projekata. U tome vidim balans između evropskih i kineskim partnera“, poručio je predsjednik Društva prijateljstva.
Najsloženiji i najvažniji razvojni crnogorski projekat godinama uporedo prati priča o Exim banci i potencijalnom dužničkom ropstvu prema Kini. Izgradnja prve dionice finansirana je kreditom u iznosu od oko 940 miliona dolara, što su mnogi prokomentarisali kao veliki rizik za domaću ekonomiju i održivost.
,,Kina nikada nikoga nije zarobljavala, niti ima tu politiku. Legitimno bankarsko poslovanje. Najbolju moguću opciju smo dobili, najjeftiniju. Tačno je da imamo državne garancije, ali crnogorska ekonomija počinje da raste i ne vidim problem da ćemo uspjeti sve to da vratimo. Ne vidim nikakvo dužničko ropstvo. Naprotiv, Kina je jedna odgovorna zemlja“, izjavio je Hadžić.
On je takođe istakao da su određeni ministri u novoj vladi, još u procesu kandidature, započeli konsultacije sa Društvom prijateljstva Narodne Republike Kine i Crne Gore.
,,Bila im je interesantna Kina kako bi planirali neke svoje koncepte u novoj platformi vlade. Dali smo jako dobre savjete i oni su veoma transparentni. Prvo je imenovanje ambasadora Crne Gore u NR Kini, povećanje zaposlenih na minimum deset ljudi i u budućnosti razmišljati o otvaranju konzulata u Šangaju. Drugi korak je imenovanje nacionalnog koordinatora u inicijativi Kina-Centralne i Istočne zemlje (CIE). Sa Institutom za međunarodne studije u Šangaju radimo platformu o evropeizaciji bileteralnih odnosa između Kine i Crne Gore. Zvaničan stav Kine je da poštuje evropske integracije i naše članstvo u NATO“, zaključio je Hadžić, dodajući da će se potruditi da u saradnji sa Glavnim gradom i Narodnom bibliotekom ,,Radosav Ljumović“ prevedu sa crnogorskog na kineski jezik djelo ,,Luča Mikrokozma“.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …