To Montenegro od početka godine napustila dva letača i četiri automehaničara

Novoosnovanu crnogorsku avio-kompaniju To Montenegro od početka godine napustila su dvojica pilota i četiri automehaničara. Ipak, kako su Pobjedi kazali iz ove kompanije, to je prilično uobičajena pojava, imajući u vidu da je mobilnost radnika u ovoj industriji velika.

– Trenutno kompanija ima dovoljan broj i pilota i mehaničara za efikasno i sigurno obavljanje operacija, što je i prioritet kompanije. Sprovode se i obuke novih pilota, u skladu sa komercijalnim planovima kompanije – kazali su iz To Montenegra.

Navode da su dva kopilota na školovanju, te da je bilo veliko interesovanje za nedavni javni poziv za školovanje četiri profesionalna pilota za sticanje ovlašćenja prvi oficir kopilot mlađi na avionu tipa „embraer 195“.

– Prijavilo se desetak kandidata, od kojih pet ispunjava sve uslove i trenutno prolaze kroz proces selekcije, nakon čega ćemo odabrati četiri kandidata. Oni će biti upućeni na školovanje za tip aviona (type rating), koje traje oko mjesec dana, nakon čega će započeti linijsku obuku u avionu (line training) i već tada, zapravo, započeti rad u kompaniji – kazali su iz To Montenegra.

Na školovanje novih letačkih kadrova su se, kako su Pobjedi kazali iz ove kompanije početkom juna, kada je raspisan konkurs, odlučili zbog uobičajenog protoka pilotskog kadra te angažovanja pojedinih pilota na rukovodećim funkcijama Letačke operative, direktora trening centra, safety i accountable menadžera i njihovih pomoćnika. Kompanija posjeduje dva aviona „embraer 195“, dok dva iznajmljuju od kompanija Wind Rose po principu ,,wet lease“ i Heston Airlines po principu „dump lease“, što podrazumijeva da je dio posade njihov, a dio Air Montenegra. Tada nam je rečeno da zapošljavaju devet pilota/kapetana, dok su dvojica na obuci, kao i šest kopilota/prvih oficira uz troje na obuci.

Ukupno raspolažemo sa 20 pilota, što predstavlja uobičajeni broj posada po avionu koji posjeduju avio-kompanije, odnosno pet posada po jednom avionu. Montenegro Airlines je raspolagao sa sličnim brojem posada tokom cijelog svog postojanja – rečeno je Pobjedi iz To Montenegra.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …