Mjesto šefa parlamenta kočnica

Na jučerašnjim konsultacijama kod predsjednika države Jakova Milatovića Demokrate su iskazale jasnu podršku lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću da sastavi novu vladu, dok koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) insistira na mjestu šefa parlamenta.

Milatović je juče na Cetinju održao konsultacije o formiranju nove vlade sa Demokratama, BS-om i Demokratskom narodnom partijom (DNP). On je konsultacije sazvao na osnovu odredbi Zakona o predsjedniku, kako bi se uvjerio da neka od partija ima podršku za izbor vlade. Iako ima rok od mjesec da odredi mandatara, Milatović je ranije najavio da će to uraditi za petnaestak dana.

Prema Zakonu šef države ne mora odrediti mandatara ako se za to ne steknu svi propisani uslovi – da kandidat za mandatara ima podršku apsolutne većine u parlamentu (najmanje 41 poslanika) o kojoj je predsjednik informisan, i da prihvata kandidaturu.

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je da, shodno predlogu principa o formiranju vlade koji je predložio PES, taj pokret treba da dobije poziciju premijera, a ZBCG mjesto šefa parlamenta. Poručio je da ZBCG ne može prihvatiti da “treći budu drugi”, odnosno da Demokrate dobiju funkciju čelnika Skupštine, s obzirom na to da su na izborima dobile manje glasova od ZBCG.

Podsjetio je da su im prihvatljivi principi koje je predložio PES.

“Ako bi se primijenio princip sedam PES-a, nama treba da pripadne sedam resora, ali smo spremni na određene ustupke”, rekao je Knežević novinarima na Cetinju.

Poručio je da njegova koalicija nije spremna na poniženja i da lider PES-a treba ponovo da “aktivira” razgovore o vladi da bi se došlo do “optimalnog rješenja”. Naveo je da vlast treba da formiraju partije tridesetoavgustovske većine i stranke manje brojnih naroda.

“Spajić ima varijantu da ima manjinsku podršku Demokratske partije socijalista (DPS) ili neke druge partije. Mi nijesmo spremni da damo manjinsku podršku. Spajić ima 31 poslanika, i fali im deset do minimalne parlamentarne većine, a mi smatramo da je potrebna većina od 49 poslanika”, rekao je Knežević.

U ponedjeljak je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, nakon konsultacija kod Milatovića, rekao da predstavnik PES-a može da dobije potpise podrške kad postignu dogovor.

“Ono što smo mi – PES, Demokrate i koalicija ZBCG, zaključili na trojnom sastanku, to je da je dogovoreno kad smo sve dogovorili. Nismo daleko odmakli u tom dogovoru da bismo mogli reći da on (Spajić) računa na naše potpise i podršku. Kad budemo dogovorili, naši potpisi će biti tu”, rekao je Mandić komentarišući izjavu Spajića da je “ubijedio šefa države da ima podršku potrebnu za formiranje nove vlade.

Predsjedništvo Demokrata na sjednici u ponedjeljak je dalo saglasnost da Milatović mandat za sastav vlade povjeri Spajiću.

Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je nakon konsultacija da je šefa države obavijestio da su Demokrate juče na sjednici Predsjedništva zaključile da daju saglasnost da Milatović mandat za sastav vlade povjeri Spajiću.

Na pitanje da li pozicija predsjednika parlamenta može biti tačka spoticanja u pregovorima, Bečić je odgovorio da “Demokrate nikad nijesu trgovale, niti ucjenjivale”.

Upitan šta je tačno ponuđeno njegovoj partiji, Bečić je odgovorio da će to saopštiti mandatar “onda kad bude smatrao da je zaokružio proces i da može da izađe s finalnim proizvodima u odnosu na sve potencijalne koalicione partnere”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …