Neki piloti lete mimo propisa, istraga će pokazati pokazati zašto je avion pao u Lim

Nakon što je 19. jula u naselju Štoj pao avion, a svega nekoliko dana nakon toga i drugi u Lim, iz Uprave pomorske sigurnosti navode i nekoliko drugih slučajeva, za koje kažu da su vazduhoplovi slijetali gdje to nije dozvoljeno ili su letjeli ispod dozvoljene visine.

Da pojedini piloti lakih aviona lete mimo propisa i ne biraju mjesto za slijetanje, pokazuju prijave predate Upravi pomorske sigurnosti od početka ljeta. Između ostalog, navode i slijetanje hidroaviona u rijeku Bojanu i prelet dva aviona kod Petrovca.

Imali smo prijavu od građana da je na dan planirane regate prelet dva aviona što mi smatramo da je bio prekršaj jer imamo tamo naš svetionik koji je 20 metara – kazao je Žarko Lukšić iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

S druge strane, organizatori nedavno održane regate kažu da su ispoštovali preporuke Uprave pomorske sigurnosti, ali i napominju.

Montadria bili su ljudi koji su kasnije ostali poslije regate, možda su nezavinso od naše organizacije svako ima pravo da radi šta god hoće sa svojim avionom to je nezavisno od nas – kazao je organizator Hidro-avio regate Dragiša Raičević.

Ipak pad dva laka aviona prije desetak dana, jednog koji je trebalo da učestvuje u regati i drugog turističkog, opominje.

Mogu da vam kažem da su podigli nivo sigurnosti na ozbiljno visok nivo. Koliko je meni poznato svaki let je bio najavljen iako su se nekada kretali u vazdušnom sloju G koji je 1500 fita iznad terena – naveo je nadzornik vazdušne operacije Zoran Lalović.

Istraga o podu aviona je u toku, a da li su letjeli na propisanoj visini tek će utvrditi.

Ne bih spekulisao da li je to ispoštovano ili nije – šta se tu desilo to će da radi komisija – kazao je Lalović.

Zbog svega, čini se da ove letjelice neki piloti doživljavaju kao igračke što postaje još opasnije kada se igraju i sa zakonom.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …