spajic

FORMIRANJE VLADE: Pregovori počinju bez BS-a

Predsjednik Pokreta Evropa sad i budući mandatar Milojko Spajić razgovaraće danas sa predstavnicima koalicije “Za budućnost Crne Gore” o formiranju nove vlade i principima na kojima će biti konstituisana. Sastanak će biti održan i sa predstavnicima Demokratske Crne Gore. Mada su bili pozvani, predstavnici Bošnjačke stranke (BS) neće doći na sastanak danas, a poručili su da mogu doći naredne sedmice.

Spajić je pozvao i predstavnike SNP Crne Gore i stranaka manjinskih naroda, i sa njima će razgovarati u petak.

Spajić je potencijalnim partnerima za formiranje 44. Vlade dostavio dokument sa deset principa. Taj dokument mogao bi da bude osnova za sporazum o formiranju nove vlade.

Taj dokument jedino neće biti poslat koaliciji oko DPS Crne Gore i GP URA, imajući u vidu da je Spajić ranije predočio da sa tim subjektima neće biti saradnje na planu formiranja vlade. Samim tim, jedino ta dva subjekta nijesu ni pozvana na sastanke o formiranju vlade.

Nakon izjašnjenja partija iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, a ukoliko njihov odgovor bude pozitivan, uslijediće i zvaničan poziv za učešće u budućoj Vladi.

Da će tek uslijediti podjela i da ministarstva nove vlade koja je javnost imala priliku da vidi u medijima nijesu finalna verzija, jer se još pregovara o principima, potvrdila je juče ujutru kandidatkinja za poslanicu sa liste Evropa sad i funkcionerka Alternativa Crna Gora Jelena Nedović. Ona je istakla da će “Za budućnost Crne Gore” dobiti poziv za pregovore o vladi, ali da se stav da u vladi nema mjesta za DPS i GP URA nije mijenjao.

Nakon usaglašavanja principa razgovaraće se i o konkretnim rješenjima unutar 44. vlade.

Iz PES-a su ranije juče rekli da će predloženi principi biti osnova za formiranje vlade, i “očekujemo od budućih partnera konstruktivan doprinos u procesu pregovora”. Oni su rekli da se zalažu za konstituisanje nove vlade koja će biti posvećena unapređenju kvaliteta života građana Crne Gore i ubrzanju evropskih integracija.

Po tim principima, Crna Gora je nezavisna i suverena država, zasnovana na demokratiji i jednakim političkim pravima svih njenih građana, kao i na ostalim Ustavom proklamovanim vrijednostima.

“Crnoj Gori je neophodna stabilna politička vlada, koja će osigurati efikasnu implementaciju svih potrebnih aktivnosti usmjerenih na nastavak snažne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navodi se u principima.

Iz PES-a su rekli da je potrebna vlada koja će obezbijediti neophodnu materijalnu i institucionalnu podršku nadležnim pravosudnim organima, prvenstveno Specijalnom državnom tužilaštvu, u nesmetanom vršenju svojih dužnosti na profesionalan, nezavisan i transparentan način.

Oni su naveli da izražavaju punu posvećenost uspostavljanju održivog ekonomskog modela i sprovođenju neophodnih reformi u cilju značajnog unapređenja životnog standarda građana, prevashodno kroz implementiranje programa Evropa sad 2.0, vodeći računa o stabilnosti javnih finansija.

U principima se navodi da su konstituenti vlade saglasni da je postojeću institucionalnu krizu neophodno riješiti u najskorijem roku, djelovanjem vlade i najširi parlamentarni i društveni dijalog.

“Izborna reforma biće jedan od najvažnijih političkih prioriteta parlamenta, sa ciljem da sljedeći izborni ciklusi budu sprovedeni na osnovu unaprijeđenog izbornog zakonodavstva“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, vanjskopolitička orjentacija 44. vlade biće utemeljena na aktivnom i kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO-u, punoj posvećenosti evropskim integracijama i ubrzanom procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …