Mandić i Knežević ipak nisu nepoželjni?

Koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG) nije sporan predlog principa Pokreta Evropa sad (PES) za formiranje nove vlade, ali u ZBCG-u smatraju da kod drugih političkih aktera nema volje da taj savez uključe u buduću izvršnu vlast.

To je Vijestima rekao izvor iz ZBCG-a, navodeći da njihovoj koaliciji načela za konstituisanje vlade nisu problematična, budući da su predlagali uvođenje moratorijuma na pitanja koja dijele javnost. Međutim, sagovornik tvrdi da je sporno to što njihov savez nije bio uključen u neformalne pregovore o uspostavljanju vlasti, koji su se vodili mjesec dana, i što kod partija i koalicija koje su učestvovale u tome navodno nije bilo želje da ZBCG bude u vladi.

Na tom fonu je i jučerašnja ironična poruka nosioca liste ZBCG-a Milana Kneževića, da “sve ide u dobrom pravcu” i da su u pregovorima dobili “boćarski savez, izdavanje ležaljki u Valdanosu, obilježavanje igrališta za Lješanske igre…”.

Međutim, izvori Vijesti tvrde da ipak nije isključena mogućnost da ZBCG uđe u vladu, iako se tome protive međunarodni saveznici Crne Gore, poručuju da im koalicija koju predvode Knežević i Andrija Mandić – nije partner.

Vijestima je iz PES-a nezvanično rečeno da koalicija ZBCG nikada nije bila “otpisana”, kao i da je “zatezanje” Bošnjačke stranke (BS) u pregovorima nešto što tom savezu ide naruku.

PES će danas otpočeti zvanične razgovore s potencijalnim partnerima, među kojima je i ZBCG, od kojih očekuje da se prvo izjasne o principima koji su im upućeni. Taj pokret je juče svima osim Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Građanskom pokretu (GP) URA poslao predlog deset principa za formiranje budućeg kabineta, u kojima se, između ostalog, zagovara stvaranje vlade proporcionalno izbornom rezultatu, sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije…

Lider PES-a i najizgledniji kandidat za mandatara za sastav vlade Milojko Spajić, sastaće se prvo s predstavnicima ZBCG-a i Demokrata, dok su sinoć iz BS otkazali sastanak koji je bio planiran za 15 časova, uz obrazloženje da imaju “ranije preuzete obaveze”.

Spajić bi u petak trebalo da razgovara s funkcionerima Socijalističke narodne partije (SNP), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i dviju albanskih koalicija – Albanskog foruma i Albanske alijanse.

Nakon utvrđivanja principa, trebalo bi da uslijede formalni pregovori o sastavu izvršne vlasti, a potom izrada predloga koalicionog sporazuma budućih partnera. Neke stranke, poput Demokrata, prihvatile su Spajićevu načelnu podjelu resora u novoj vlasti.

Iz BS-a Vijestima su ranije juče kazali da su dobili predlog PES-a i da su formirali tim koji će analizirati principe, nakon čega će se odrediti o tome.

Ta partija je, prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, tražila preksinoć od PES-a, kad je isticao rok da odgovore na njihovu ponudu o udjelu u vlasti, da im se omogući da to učine do sinoć. Međutim, iz PES-a je Vijestima nezvanično rečeno da odgovor neće čekati, već da će vidjeti šta će predstavnik BS-a saopštiti na sastanku sa Spajićem. U međuvremenu su u BS-u promijenjen plan, pa otkazali dolazak.

PES je BS-u ponudio resor prosvjete, poziciju vicepremijera za evropsku i spoljnu politiku, Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture, te resore poljoprivrede i dijaspore.

Portparol BS-a Adel Omeragić, rekao je juče TV Nova M da će ta stranka razgovarati o raspodjeli resora tek kad Spajić postane mandatar.

“Onda ćemo na osnovu te ponude i naših unutarstranačkih dogovora donijeti odluku da li sebe vidimo u tom kabinetu”, poručio je.

Lider SNP-a Vladimir Joković, rekao je juče Vijestima da će se ta partija o principima PES-a izjasniti kad ih dobije. Navodi da je SNP-a “ozbiljna stranka, koja želi ozbiljno da razgovara”, i da nije dobar početak “ako se razgovara s nekim drugima i ako im se nešto nudi bez razgovora s ostalima”.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …