Reklamiranje kladionica sve agresivnije, mladi izloženi opasnosti

Društvene mreže su preplavljene reklamama kladionica, a poznate ličnosti (posebno influenseri), čije modele ponašanja djeca u velikoj mjeri usvajaju, svakodnevno ih zatrpavaju plaćenim reklamama koje pozivaju na klađenje. Iz Uprave za igre na sreću su nam saopštili da nije dozvoljeno reklamirati igre na sreću na način da podstiču maloljetnike na klađenje, s obzirom na to da je u Crnoj Gori zabranjeno klađenje osobama mlađim od 18 godina.

Pitanje je kakva se poruka šalje na platformama čiji su korisnici u velikom broju djeca. Na drugoj strani, sve je više kockara među mladima, a veća dostupnost klađenja otežava pojedincima da prestanu sa kockanjem. Da bi trebalo uvesti neke restrikcije na ovakav vid reklama, saglasni su brojni psiholozi i roditelji.

Iz Uprave za igre na sreću su kazali da je reklamiranje kladionica, kockarnica, automat klubova i usluga onlajn klađenja putem društvenih mreža učestalo usljed lake dostupnosti društvenih mreža širokom krugu korisnika.

“Klađenje putem interneta je model priređivanja igara na sreću koji je u ekspanziji kako kod nas tako i u svijetu. Većina priređivača reklamiranje igara na sreću vrši na način da u reklamnog dijelu dodaje napomenu ’’Zabranjeno klađenje licima mlađim od 18 godina’’. Propisi iz oblasti igara na sreću ne sadrže odredbe koje se direktno odnose na reklamiranje igara na sreću pa shodno tome Uprava za igre na sreću nema nadležnosti u tom dijelu”, ističu iz Uprave.

Naglasili su da nije dozvoljeno reklamirati igre na sreću na način da podstiču maloljetnike na klađenje.

“Napominjemo da je u Crnoj Gori zabranjeno klađenje licima mlađim od 18 godina. Shodno tome, nije dozvoljeno reklamirati igre na sreću na način da podstiču maloljetnike na klađenje”, istakli su iz Uprave za igre na sreću.

Psihološkinja Adriana Pejaković kazala je da poznate ličnosti samim promovisanjem kladionica šalju poruku mladima da je kockanje u redu.

“Bez osnovnog znanja o štetnosti ekscesivnog kockanja posebno za mlade, bez edukacije i zakonske zaštite mladi su izloženi opasnosti”, istakla je Pejaković u razgovoru za Portal RTCG.

Mladi sve više izloženi kockanju, zabava lako preraste u bolest

Naglasila je da je potrebno da mladi uzore nalaze u oblastima koje promovišu zdravlje, nauku, intelekt sport, a ne laku zaradu koja lako može preći u tešku muku i borbu za sopstveno mentalno zdravlje.

“Kockanje je česti vid zabave kod nas, a nažalost previđa se da može biti i bolest zavisnosti. Vrlo često zaboravljamo da učestalo kockanje, bilo uživo ili online može poprimiti velike razmjere i ozbiljno narušiti kvalitet života pojedinca”, upozorava Pejaković.

Kaže da su mladi putem medija, reklama i interneta izloženi kockanju, a da istraživanja pokazuju da su u najvećoj opasnosti mladi od 16 do 24 godine iako kockaju i stariji.

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …