Živković nije optimista da će se vlada brzo formirati: Postoje političke kalkulacije i zakulisne igre

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je u emisiji “Argumenti” na TVCG da su zadovoljni ostvarenim rezultatom na parlamentarnim izborima, ističućid a su ostvarili cilj – “sačuvali političku relevantnost”.

Ocijenio je da bi GP URA teško došla do cenzusa da je išla samostalno na izbore.

Kazao je da bi cilj, prilikom formiranja vlasti, trebalo da bude dvotrećinska većina.

Živković kaže da mu ne uliva optimizam, kako pregovori oko formiranje vlade teku i to da će se “ta vlada brzo konstituisati”.

“Čini mi se da i dalje postoje političke kalkulacije i zakulisne političke igre, koje će ili nastaviti agoniju u kojoj se Crna Gora nalazi ili ćemo opet imati organizaciju parlamentarnih izbora”, rekao je Živković.

Poručio je da je sa pričom o nesaradnji sa DPS-om kao nepoželjnim partnerom “potpuno završeno”.

Živković je ocijenio da djeluje da se ispušta suština pregovaračkog procesa – kakvu Vladu želimo.

“Danas Crna Gora nema Vladu, već neki tehnički mandat, Crna Gora nema stabilnost i ne može ići naprijed. Nema suštinskog liderstva u vođenju pregovora, vode se neformalni razgovori, bez sadržine i suštine. I predstavnici DPS-s u imali neformalne razgovore skoro sa većinom političkih subjekata, s fokusom na naše tradicionalne političke partnere”, rekao je on.

Cilj i suština pregovora, dodaje, bi trebalo da bude dvotrećinska većina kako bi izvršna vlast dobila popunu podršku u parlamentu.

Na pitanje da li su razgovarali sa liderom Pokreta “Evropa sad” Milojkom Spajićem, Živković je odgovorio:

“Na neprihvatljivosti DPS-a se ne može graditi neka politička platforma. Kada nemate političku hrabrost, onda to porađa kukavičluk, a on vodi u političku nestabilnost. Politika DPS-a je bila odlučnost da sprovede političke ciljeve. Spajić često govori i ono što vjerovatno i ne misli, ostavimo rezervu u odnosu na ono što izjavljuje.”

Živković je kazao i da se njihovi koalicioni partneri vode istim principima kao i DPS.

Poručio je da je uvijek moguće da se razgovara na temu formiranja vlasti, te da je teško prognozirati u ovom momentu.

“Dobro je što se vraćamo demokratskim procesima, ko je osvojio najviše glasova – neka dobije mandat da formira vladu. Ako on ne uspije, nemojte da imate bilo kakvu dilemu da imamo najviše političkog iskustva i da znamo mnogo više od političke konkurencije kako se formira vlast. Želimo stabilne političke prilike u naredne četiri godine, svaki drugi eksperiment, od nas neće dobiti podršku”, kazao je Živković.

Živković je rekao i da su u DPS-u zadovoljni rezultatom na vanrednim parlamentarnim izborima i time ostvarili cilj – sačuvati političku relevantnost.

CdM

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …