Zbog blokade računa, propala isplata jedne plate radnicima Instituta Igalo

Vlada Crne Gore odlučila je da Institutu “Igalo” uplati avans od 600 hiljada eura. Međutim, Institut neće moći da kompletan iznos iskoristi za isplatu zarada zaposlenima, već će polovinu morati da isplati po osnovu tužbi radnika, potvrdilo je “Danu” više izvora iz Instituta. Ostatak novca će iskoristiti da isplate jednu zaradu zaposlenima.

Račun Instituta je u blokadi od početka ove sedmice. Da je Vlada avans uplatila prošle sedmice, Institut bi imao novca da isplati dvije zarade zaposlenima, dok bi novac za tužbe dali u narednom periodu. Radnicima se duguju plate za februar, mart i april, dok majsku zaradu treba da prime do 20. juna.

Predsjednik Odbora direktora Instituta “Igalo” Draško Rašković kazao je za “Dan” da avans od 600 hiljada nije dovoljan da riješi probleme u preduzeću.

Planirali smo, prije nego što smo saznali koliki iznos ćemo dobiti, da izmirimo dvije neto plate i dio dugova prema dobavljačima. Međutim, od prije dva dana blokirani smo zbog tužbi radnika na 300 hiljada i u narednim danima treba da vidimo hoćemo li uspjeti da iz tekućih prihoda i od avansa sakupimo novac i platimo i tužbe i dvije plate. Sve ćemo vidjeti u narednim danima – rekao je Rašković.

Istakao je da tužbe stižu svaki dan i da još nemaju informaciju hoće li i kada Vlada usvojiti kolektivni ugovor.

– Usvajanje kolektivnog ugovora je jedini način da se preduprijede tužbe – poručio je Rašković.

Institut je i prije nekoliko mjeseci dobio avans od 1,2 miliona i, kako je kazao Rašković, vratili su ga za dva mjeseca otkako su ga dobili.

Premijer Dritan Abazović je kazao da je stanje u Institutu teško i istakao da očekuje da će naći trajno rješenje.

– Ovo je samo jedna pomoć države u iznosu od 600.000 eura koja treba da im pomogne da premoste trenutnu akutnu situaciju. Nakon ovoga, treba donijeti odluke koje su neminovne i učiniti Institut samoodrživim, da nema potrebe za daljim intervencijama – rekao je Abazović na sjednici Vlade.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić pozvao je na odgovoran odnos članova upravnog odbora i menadžmenta Instituta “Igalo” i na pravovremeno reagovanje kako se ne bi umanjivali maksimalni napori Vlade.

– Ovu brigu mora neko da shvati. Naše često pomaganje kroz avansne uplate mora da se na pravi način iskoristi i da se donesu ključne odluke kako bismo sačuvali Institut “Igalo”. Mislim da u ovom momentu upravni odbor i menadžment moraju da daju doprinos situaciji. Mi pomažemo jer nećemo, kao država, da dozvolimo da se crnogorski brend ugasi, ali i subjekti u Institutu moraju da daju svoj doprinos i da se odgovorno i ozbiljno ponašaju prema ovome – kazao je Šćekić.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …