Đukanović: Dobit EPCG 100 miliona eura za šest mjeseci

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bilježi izvanredne poslovne rezultate. Dobit će iznositi preko 100 miliona eura za prvih šest mjeseci. U periodu od 40 godina EPCG nije uspjela da napravi nijedan kilovat iz novih izvora. Pokrenuli smo jedinstvene projekte u regionu. Što je za Saudijsku Arabiju nafta, za Crnu Goru je solarni potencijal i tu šansu ne smijemo propustiti, izjavio je predsjednik odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.

„EPCG je prepoznata na energetskoj mapi na Zapadnom Balkanu i šire. Prvi skup održan je u Budvi prošle godine i to postaje tradicionalno. Na predstojećem skupu EPCG net Budva biće između ostalog gosti iz Katara i Francuske, da vidimo kako ko radi i ispravlja greške… Biće organizovani paneli koji će se ticati energetske tranzicije, skladištenja, kako riješiti problem sa zagađenjem vazduha iz termoelektrana“, naveo je Đukanović.

On je naglasio da će projekat Solar 3000 biti nastavljen sa projektom Solar 5000.

„Željezaru planiramo da nas prati u razvoju, aktivno se radi na valorizaciji Nikšićkog polja, a treba da se radi i osmi agregat snage 54 megavata. Imamo i projekat u rejonu Skadarskog jezera vrijedan milijardu eura, koji radimo sa američkim partnerima. Često ističemo da svi ovi projekti zavise od političke stabilnosti. Što se tiče osnovnih elemenata ekonomskog programa koalicije „Za budućnost Crne Gore“ to se prije svega odnosi na energetiku, stanogradnju i saobraćajnu infrastrukturu“, rekao je Đukanović.

On je podvukao da kad se planira gradnja hidroelektrana ili velikih solarnih potencijala, u nacionalnoj energetskoj kompaniji smatraju da u tome treba da učestvuje Fond PIO, sa najmanje 30 odsto.

„Time bi se i penzije povećale. Bili smo svjedoci da su u prethodnom periodu električnu energiju mogli da proizvode samo privilegovani. Važno je da građani 11. juna izaberu one sa dosta znanja i iskustva, mi smo samostalna organizacija i ne zavisimo od ambasada.. Svakom nezaposlenom ćemo u naredne četiri godine ponuditi radno mjesto, a penzije ćemo značajno povećati. Takođe, pozivam sve da dođu na skup podrške Srbima sa Kosova večeras u Nikšiću i pokažu solidarnost“, zaključio je Đukanović.

ADRIA

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …