Pojavili se dokazi o namještanju kamatnih stopa

Regulatorima u Velikoj Britaniji i SAD-u predstavljeni su dokazi o “namještanju” kamatnih stopa tokom finansijske krize 2008. godine. Dokumenti pokazuju da su naglo spuštene procjene kamatnih stopa nakon pritiska centralnih banaka.

Regulatori su odbili da komentarišu ove tvrdnje. Naime, na vrhuncu finansijske krize 2008. godine, kada je bankarsko kreditiranje gotovo stalo, centralne banke širom svijeta pozvale su na smirenost.

Ali iza kulisa istraga otkriva dokaze da su povlačili poluge kako bi vještački uspostavili mir – mjere za koje će se kasnije proglasiti da su protiv zakona u Velikoj Britaniji.

Te mjere su se odnosile na referentne kamatne stope zvane Libor i Euribor, koje prate koliko košta banke da posuđuju novac jedna od druge. Što su investitori imali više povjerenja u banku to je niža stopa. Što je stopa veća, to je tržište imalo više sumnji u održivost te banke.

U oktobru 2008. godine došlo je do međunarodne akcije koja je uključivala centralne banke Velike Britanije, SAD-a i eurozone, da se snizi Libor i vrati osjećaj smirenosti na tržištu.

Ranije su se pojavili neki dokazi o umiješanosti Banke Engleske i britanske vlade u manipulaciju kamatnim stopama. Ali dokazi koji ukazuju na to da je to bio dio šireg međunarodnog pokreta ne samo Velike Britanije već i centralnih banaka širom zapadnog svijeta da smanje ključne kamatne stope u oktobru 2008. godine nikada prije nisu objavljeni.

U novembru 2010. godine, istražne agencije od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) do britanskog finansijskog regulatora bile su direktno obaviještene o tome, ali su od tada to držale u tajnosti od Parlamenta, Kongresa i javnosti.

Klix

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …