ADŽIĆ: Za pet dana vraćeno stotinak komada oružja

Za svega pet dana crnogorski građani vratili su stotinak komada oružja, kazao je TVCG ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić. Kaže da je odziv građana, nakon dešavanja u Srbiji, odziv mnogo veći nego ranije.

“Za samo poslednjih nekoliko dana imamo više vraćenog oružja nego u prethodnih godinu dana. Ono je u 2020. godini i 2021. iznosilo po 50-ak komada oružja godišnje, dok u ovoj godini imamo oko 180 vraćenih komada oružja, a od 08.05. imamo oko 100 vraćenih komada oružja”, kazao je Adžić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije podsjetilo je građane na akciju „Poštuj život – vrati oružje“, i apelovali da svaki građanin, shodno Zakonu o oružju, može bez bilo kakvih pravnih posledica nesmetano i dobrovoljno policiji predati vatreno oružje bez obzira na to da li oružje posjeduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je riječ.

“Način na koji građanin oružje može predati je veoma jednostavan, a to je pozivom na broj 122, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se ono nalazi i građaninu izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju”, navode se u saopštenju Uprave policije.

Ukazali su na odredbe Zakona o oružju kojim se u članu 33 propisuje, da je zabranjeno nošenje oružja na javnom mjestu, da su svi dužni da se pridržavaju pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije kao i da se ne smije na javnom mjestu oružje učiniti vidljivim drugim licima, niti se smije nositi na način koji ih uznemirava.

“U istom zakonu član 34 propisuje da se oružje i municija moraju čuvati tako da nijesu dostupni licu koje nije ovlašćeno da ih posjeduje, a naročito maloljetnim licima, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu ili na drugi bezbjedan način. Član 36 pomenutog zakona propisuje da je vlasnik oružja dužan da oružje održava u ispravnom stanju i da pravilno rukuje njime i da je zabranjena upotreba oružja na javnom mjestu ili na drugom mjestu, gdje se može ugroziti bezbjednost građana”, kazali su iz UP.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …