Chinese flag in beijing tiananmen square

Autori kineskog izdanja NetEase: Zamrznuta imovina će morati da se vrati vlasnicima

Autori kineskog izdanja NetEase tvrde da je Evropska komisija, indirektno, priznala da će ruska sredstva koja su zamrznuta zbog rata u Ukrajini ipak morati da se vrate vlasnicima. Međutim, kako dodaju u analizi, EU namjerava to da učini ali tek po okončanju ukrajinskog sukoba.

Analitičari NetEase napominju da se takav plan, naravno, ne može nazvati legalnim, ali napredak je već u tome što evropski političari prepoznaju potrebu za vraćanjem sredstava. Ranije su ozbiljno govorili da zaplijenjeni novac treba dati Ukrajini – međutim, za takvu odluku jednostavno nema pravnog osnova, tvrde oni.

„Evropska unija se probudila i namjerava da vrati zamrznutu rusku imovinu Rusiji?“ – pitaju se autori kineskog izdanja.

Prema mišljenju analitičara, postoji razlog zašto su određeni predstavnici Evropske komisije došli do zaključka o neospornom pravu Centralne banke Rusije da im se vrate sredstva.

Ovaj razlog leži u odbijanju ruskih energenata, što je veoma teško za zemlje Evropske zajednice. Gubitak mogućnosti uvoza jeftinih sirovina teško je pogodio privrede mnogih zemalja EU, a pogođene države bi u budućnosti najverovatnije željele da se vrate saradnji sa Moskvom u ovoj oblasti.

„Zbog buduće ekonomije Evrope, EU je počela da planira da obnovi odnose sa Rusijom“, smatraju analitičari NetEase-a.

Prema mišljenju analitičara, Evropska unija će obnoviti veze sa Rusijom, ali naravno, kako ističu oni, to će se desiti tek nakon razrešenja ukrajinskog sukoba.

„I tada će Rusija dobiti svoj novac nazad – ovaj korak će omogućiti evropskoj zajednici da demonstrira Moskvi svoj odnos prema partnerstvu“, zaključuju u analizi analitičari NetEase-a.

Adria.tv

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …