Legalizovano svega 40 objekata

Osim nedostatka planske dokumentacije i manjkavih zakonskih rješenja, postupku legalizacije bespravno podignutih objekata u Herceg Novom, koji se sprovodi od 2017. godine, lani su se ispriječili hakerski napadi na sajt Vlade, pa Orto-foto snimak još uvijek nije u funkciji. Postupak legalizacije objekata započeo je nakon izmjena postojećeg zakona 2017. godine, a Herceg Novi je bio među prvima sa preko 5.000 podnijetih zahtjeva. Međutim, za sve ovo vrijeme od 5.000 podnesenih zahtjeva rješenje za legalizaciju je dobilo svega 40 objekata.

Prema riječima sekretara za prostorno planiranje Vladislava Velaša, ovaj broj rješenja iako izuzetno nizak pokazuje napredak u ukupnom procesu s obzirom na to da nedostaje određena krovna planska dokumentacija za zakonsko donošenje legalizovanje većeg broja objekata. Ukazuje da veliki broj građana vodi proces legalizacije, te da je u tom kontekstu izdato skoro 2.000 rješenja o prekidu postupka što bi svakako, kako smatra, većinom, bili legalizovani objekti da postoje drugačija zakonska rješenja ili planska dokumentacija.
Cijela naselja bez planske dokumentacije

Nedostatak planske dokumentacije osnovni je razlog za obustavljanje postupaka po zahtjevima.

– Osnovni problem u Herceg Novom je nedostatak planske dokumentacije. Čak 50 odsto teritorije nije pokriveno važećom planskom dokumentacijom i izmjene zakona se ne odnose na te dijelove opštine. Čak su i cijela naselja bez važećih planova i sva ta naselja moraju da čekaju Plan generalne regulacije – pojasnio je on. Građani za legalizaciju treba da izdvoje pet odsto sredstava u odnosu na iznos koji je određen u legalnoj gradnji i zavisi od zone.

– Taj postotak uvećanja su određeni penali, ali opet i tu ima popusta, na primjer na objekte osnovnog stanovanja 50 odsto. Važno je građanima poslati poruku da započnu legalizaciju jer će u protivnom morati da plaćaju godišnju rentu za nelegalne objekte koja je mnogo nepovoljnija od standardnog poreza koji plaćaju legalni objekti kao i oni koji su u postupku legalizacije – poručio je Velaš.

– Za postupke koji su u prekidu građani su prikupili i dostavili kompletnu dokumentaciju, počev od knjiženja nelegalnog objekta do izvještaja revidenta i zaista je za pohvalu i njihovo strpljenje i ažurnost. Da imamo drugačije zakonsko rješenje ili važeću plansku dokumentaciju, to bi sve bili legalizovani objekti, ali zasad čekaju izmjene zakona, odnosno Plan generalne regulacije, kazao je Velaš.

Dan

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …