Izmjene zakona: Na udaru porodice bogatih funkcionera i bankovni računi

Odbor za antikorupciju trebalo bi danas da utvrdi nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije kojima je predviđeno da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ima pristup finansijskim i bankovnim računima javnih funkcionera, bez obzira na njihovu saglasnost.

Izmjenama se i ukida mogućnost da se za javne i državne službenike unaprijed ugovaraju otpremnine.

Poslanik Demokratskog fronta i zamjenik predsjednika Odbora za antikorupciju, Dragan Bojović, kazao je ranije da će ASK imati pristup finansijskim i bankovnim računima javnih funkcionera, bez obzira na to da li su oni sa tim saglasni ili ne.

To će doprinijeti da se proaktivnije ispitaju razni prikriveni, of šor i drugi računi, za koje smo samo sporadično mogli da čujemo kroz afere koje su se otkrivale u medijima – naveo je Bojović.

Prema njegovim riječima, funkcioneri bi bili obavezni da izvještavaju o imovini i prihodima svoje djece i kada ona napuste zajedničko domaćinstvo.

Bili smo svjedoci raznih “osamostaljivanja” sinova najviših državnih funkcionera, koji su preko noći postajali “uspješni” biznismeni i milioneri – rekao je Bojović.

On je kazao da se novim odredbama ukida mogućnost da se unaprijed ugovaraju otpremnine za javne funkcionere i državne službenike, čime je nanošena impozantna finansijska šteta budžetu svih građana.

On je naveo da su predložene odredbe koje se odnose na praćenje “životnog stila” javnih funkcionera, kada je ASK dužna da reaguje po službenoj dužnosti.

On je naveo da će, kako je predloženo, stupanjem na snagu ovih izmjena, prestati mandat sadašnjem Savjetu Agencije.

Savjet bi trebalo da se profesionalizuje, dobiće šire nadležnosti, tako da je i logično da se sprovede postupak izbora Savjeta u skladu sa novim nadležnostima – rekao je Bojović.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …