Crna Gora zemlja učesnica na Svjetskoj izložbi Expo 2025 Osaka

Prva konstitutivna sjednica Organizacionog odbora za učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2025 u Osaki održana je 6. aprila u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma koje je zaduženo za koordinaciju svih aktivnosti na ovom projektu. Na sjednici je razmatran Plan učešća Crne Gore na Expo-u u kojem su izloženi ciljevi učešća, pregled ključnih aspekata projekta kao što su dizajniranje i opremanje izlagačkog prostora, razvoj programa, promocija i logistika. Takođe, predstavljen je prijedlog cjelokupnog budžeta projekta.
Naredna Svjetska izložba će se održati u Osaki (Japan) od 13. aprila do 13. oktobra 2025. godine. Učešće na ovom Expo-u je već prihvatilo preko 150 država, a Organizator najavljuje 28 miliona posjetilaca tokom šest mjeseci trajanja izložbe.
Svjetske izložbe su platfoma za međunarodnu promociju i jačanje imidža države u inostranstvu i sve vitalnije sredstvo javne diplomatije. Učešće Crne Gore na Expo-u otvara brojne mogućnosti za uspostavljanje novih i jačanje postojećih diplomatskih i ekonomskih veza, brendiranje države, porast stranih direktnih investicija i privlačenje turista. Dobro osmišljeni nacionalni paviljoni omogućavaju državama učesnicama da se istaknu, da pokažu svoje potencijale i da otvore dijaloge u brojnim oblastima, kako sa državom domaćinom Expo-a tako i sa ostalim državama učesnicima.Crna Gora je do sada četiri puta učestvovala na Svjetskim izložbama. Prvi put, još kao Knjaževina Crna Gora, 1905. godine na Expo u Liježu, a nakon obnove nezavisnosti kontinuirano je učestvovala na svim Expo-ima koji su se održali od tada: u Šangaju 2010. godine, u Milanu 2025. i u Dubaiju 2021-2022.
Učešće Crne Gore na Expo-u u nije samo projekat Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, već cijele Vlade Crne Gore. Stoga, članovi Odboru su predstavnici sedam resora, zajedno sa predstavnicima kabineta predsjednika države, predsjednika Vlade, Agencije za investicije, Nacionalne turističke organizacije, Privredne komore i Savjeta stranih investitora.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …