Damjanović sa direktorom CGES-a: Slijedi realizacija važnog projekta

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović, sa timom, sastao se danas sa predstavnicima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), predsjednikom Odbora direktora Aleksandrom Mijuškovićem, izvršnim direktorom Ivanom Asanovićem i direktorom Sektora za finansijske i ekonomske poslove Vladimirom Bojičićem, kako bi razgovarali o poslovanju pomenute firme, i planiranim aktivnostima u narednom periodu.
Gospodin Mijušković je saopštio da je uprkos globalnoj nestabilnosti na tržištu energenata koja je uslovila izuzetno nepovoljan ambijent za poslovanje i u domaćim okvirima, CGES prethodnu godinu okončao sa pozitivnim bilansima i dobiti koja daje prostor za nastavak investiranja u prenosnu mrežu odnosno kvalitet i modernizaciju usluga. U tom kontekstu, predočio je namjeru CGES-a da proširi postojeći Ugovor o kreditiranju sa EBRD-om za potrebe projekta Ugradnje varijabilne prigušnice u trafostanici Lastva na način što se postojeći uslovi, u pogledu ročnosti i visine kamate ne bi mijenjali.
U prethodnom periodu, kako je istakao gospodin Asanović, CGES je nastavio sa ulaganjima u prenosnu mrežu i upravo zahvaljujući investicijama u prenosnu infrastrukturu, koja je dio velikog projekta podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije, ostvareni su dobri poslovni rezultati. Realizacija pomenutog projekta, koji je finansiran jednim dijelom iz EBRD kredita o kojem je na sastanku bilo riječi, je u kratkom vremenskom periodu uslovila povrat investicije u nivou iznad 60% ukupne vrijednosti samog projekta. Takođe, gospodin Asanović je ukazao da je rekordnom pozitivnom poslovanju na kraju 2022. godine doprinijela i dobra realizacija interkonektivnih projekata u dijelu mrežne infrastrukture i dodao da je namjera CGES-a da u narednom periodu sprovede i razmjenu preostalih 35 kV postrojenja sa CEDIS-om, kako bi se u potpunosti ispunila Zakonom o energetici definisana obaveza operatora prenosnog sistema (CGES) i operatora distributivnog sisitema (CEDIS).
Ističući da je CGES u prethodnom periodu sprovodio odgovornu i racionalnu politiku poslovanja, ulažući u segmete radnog procesa koji su unaprijedili njegovo tržišno pozicioniranje, ministar Damjanović je saopštio da će ministarstvo na čijem je čelu biti partner u svim poslovima koji za cilj imaju održiv rast i razvoj energetskog sektora. Ministar je podsjetio da je u toku prošle godine, kao vid podrške građanima ali privredi, cijena električne energije ostala na istom nivou, što je gotovo presedan u zemljama regiona i Evrope.
Na sastanku su razmijenjeni stavovi o ostalim tekućim pitanjima i dogovoreno da se na nivou stručnih službi nastavi komunikacija u cilju stvaranja tehničkih pretpostavki za realizaciju planiranih aktivnosti.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …