M portal: Pomoćnik direktora USDI Arben Jakupi osuđivan za teške krađe i povredu slobode ispovijedanja vjere

Nakon imenovanja Artana Kurtija za generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Crne Gore, uprkos tome što je dva puta pravosnažno osuđivan, jednom za ubistvo u pokušaju, M portal je dobio i provjerio informacije da to nije jedina osoba na visokoj državnoj funkciji sa kriminalnom prošlošću.

Naime, Vlada Dritana Abazovića 20. maja ove godine imenovala je Arbena Jakupija za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom- iseljenicima. Jakupi je član Stranke pravde i pomirenja koja je dio koalicije “Crno na bijelo”, ali i osoba u čijoj biografiji postoji nekoliko pravosnažnih presuda za krivična djela. Za razliku od Kurtijeve kaznene evidencije, Jakupijeva nije volšebno obrisana, već je riječ o javno dostupnim podacima.

Jakupi je pravosnažno osuđivan 2015. u Osnovnom sudu Rožaje, zbog krivičnog djela iz člana 161, stav 2, u vezi člana 23, stav 2, Povreda slobode ispovijedanja vjere i vršenja vjerskih obreda.

U presudi od 28. januara 2015. godine, zavedenoj pod brojem K 182/2014 u Osnovnom sudu Rožaje piše da je “Djelo izvršeno na način da je Arben Jakupi, sa druga dva lica vrijeđao i omalovažavao vjernike islamske zajednice prilikom obavljanja vjerskog obreda u džamiji u Rožajama”. Jakupi, Kemal Murić i Enes Falja su, kako se navodi u presudi, preskakali i prelazili preko ostalih vjernika koji su sjedili, a sve u znak podrške “izopštenom imamu Abdurahmanu Kujeviću”.

Najzanimljiviji dio u presudi rožajskog Osnovnog suda je zapravo citiranje Jakupijeve ranije kaznene evidencije.

“Osnovni sud u Rožajama prilikom izricanja ove presude citirao je ostalu kaznenu evidenciju Arbena Jakupija, da je isti osuđivan presudom Opštinskog suda Tutin, koja je postala pravosnažna 16.03.2006.g. zbog krivičnog djela iz čl. 204.st. 1. KZ Srbije, na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zatvora, uslovno na jednu godinu, te presudom Osnovnog suda Rožaje koja je postala pravosnažna 02.03.2006. zbog krivičnog djela iz čl. 240.st. 1. KZ RCG, na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, uslovno na jednu godinu”, stoji u presudi.

Prema krivičnim zakonicima Crne Gore i Srbije, oba djela zbog kojih je Jakupi osuđivan u Tutinu i Rožajama odnose se na teške krađe.

Jakupi pripada Stranci pravde i pomirenja, čiji je predsjednik u Crnoj Gori Seid Hadžić, a SPP je utemeljena i osnovana i u Crnoj Gori i u Srbiji na političkim idejama pokojnog muftije Muamera Zukorlića. Muftiju je nakon smrti, na čelu stranke u Srbiji naslijedio njegov sin Usame, koji je nedavno izabran za potpredsjednika Skupštine Srbije. SPP u Crnoj Gori je na vlasti zahvaljujući tome što su dio koalicije „Crno na bijelo“ aktuelnog premijera Dritana Abazovića.

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …