Nemam roditelje buržuje, ni rođake što su se snašli, sigurne veze što otvaraju sva vrata

Fakultetska diploma nije garant da će mlada i obrazovana osoba dobiti posao ubrzo poslije završenih studija. U Crnoj Gori je od 45 hiljada nezaposlenih, gotovo šest hiljada sa završenim fakultetom. Kao glavne razloge nezaposlenosti visokoškolaca, sagovornici TVCG navode političku neangažovanost, nepotizam, neusklađenost sistema visokog obrazovanja sa tržištem rada, ali i neaktivnost u traženju posla.

Nemam roditelje buržuje, ni rođake što su se snašli, sigurne veze što otvaraju sva vrata”.

Uvodnim stihovima pjesme “Ničija šćer”, Sava Radulović, profesorica ruskog jezika i književnosti djelimično objašnjava svoju dugogodišnju nezaposlenost.

Iako se redovno prijavljuje na konkurse za posao, Radulović redovno i dobija odgovor da nije primljena.

“Mislim da je razlog nezaposlenosti politička neangažovanost, možda neka vrsta korupcije, nepotizam. Te neke stvari zbog kojih kreativni i pristojni ljudi nemaju šansu da se dokažu”, ističe Radulović.

Sava je samo jedna od 921 osobe sa diplomom fakulteta evidentirane na nikšićkom Birou rada.

Pored političke korupcije i nepotizma kao glavne prepreke u nalaženju posla, visokoškolci sa uspješnom karijerom, vide i u pasivnosti.

“Aktivnost prilikom traženja posla i pokušavanja da se zaposlite veoma je važno da ne propuštate priliku ni konkurse. Ono što je jako bitno jeste da skrenete se sujete i da pokušavate od svakoga nešto da naučite”, ističe Miloš Perović, direktor Alfa centra.

Problem je i loša usklađenost sistema visokog obrazovanja sa tržištem rada, smatraju u nevladinoj organizaciji koja se godinama bavi upravo ovom oblašću.

“Dolazimo i do tih podataka da zapoštiljivost tih studenata nakon završenih studija vrlo mala, što opet ne govori o tome da mi imamo problem sa diplomama koje dolaze sa strane, već govori o tome da ni naši fakulteti nisu ti koji obrazuju kadrove koji su potrebni tržištu rada”, ističe iz Centra za građansko obrazovanje Damir Suljević.

Od sticanja diplome na Filološkom fakultetu, Sava je u prethodnih deset godina tek povremeno radila kao zamjena u školi ili prevodilac, ali je želja i optimizam da se zaposli u rodnom Nikšiću ne napuštaju.

“Nadam se da ću pronaći svoje mjesto pod suncem, zaista se nadam”, zaključuje Radulović.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje registrovano je više od 45.000 nezaposlenih, od čega skoro 6.000 visokoškolaca.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …