Nastavljen trend uvećanja prihoda, Damjanoviću cilj urušavanje finansijskog sistema

Prema podacima Uprave prihoda i carina, nastavljen je trend dobre naplate prihoda, tako da je bruto naplata u julu iznosila 175,9 miliona eura, što je za 9 miliona ili 5,5% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, saopšteno je iz pokreta Evropa sad.

Najveći rast od 21,1% zabilježen je kod kategorije poreza na dodatu vrijednost što je rezultat povećanja raspoloživog dohotka građana kroz program “Evropa sad”, implementacije elektronske fiskalizacije, ali i kontinuiranog rada svih službi Uprave prihoda i carina. Ono što je bitno napomenuti je da je naplata doprinosa u julu veća za 1% u odnosu na jul 2021. godine, iako je poresko opterećenje na rad za privredu smanjeno za oko 50%. Ovaj rezultat pokazuje da je programom “Evropa sad” smanjena siva ekonomija na tržištu rada, tj. unaprijeđena je poreska disciplina i povećan broj zaposlenih.

Iz ovoga prirodno slijedi pitanje o osnovanosti nedavno usvojenog dokumenta Vlade, kojim je ministar Damjanović predvidio deficit budžeta za ovu godinu od 407 miliona, iako će u julu vjerovatno biti ostvaren suficit budžeta, kojim će biti umanjen i kumulativni deficit od 33 miliona, koliko je iznosio za prvih šest mjeseci.

Kako bi narušio stablinost i održivost javnih finansija i postigao svoj zacrtani deficit od preko 7% BPD-a, vjerovatno će naredni korak ministra finansija, zaduženog za mračne prognoze, biti da rebalansom budžeta dodatno “pumpa” rashodnu stranu, budući da prihodi budžeta kontinuirano rastu i da će biti ostvareni iznad planiranog.

Za ovakav štetni plan je podršku je dobio i od kolega iz Skupštine, koji su u samo nekoliko dana usvojili zakone ne vodeći računa o fiskalnim implikacijama.

Postaje jasno da cilj slučajnog ministra finansija nije unaprjeđenje finansijskog sistema, već njegovo urušavanje, u cilju projektovanih, ničim opravdanih, optužbi na račun programa koji je po prvi put značajno podigao standard svih građana.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …