Pijete vodu iz plastične bočice? Razmislite još jednom

Profesorica Lina Ma je sa svojim timom naučnikka ispitivala koje se sve hemikalije oslobađaju iz plastične bočice nakon stajanja na visokoj temperaturi tokom četiri sedmice.

Tokom tropskih vrućina, kuću ne napuštamo bez bočice vode. Nerijetko se događa da se uslijed visokih temperatura bočice odnosno voda u njoj zagrije, piše B92.

Budući da se plastične bočice rade od polietilen tereftalata koji, kada se zagrije, otpušta štetnu kemikaliju bisfenol A (BPA). Kada se bisfenol unese u organizam može biti izuzetno štetan.

Što se bočica više zagrijava, to otpušta i više štetnih sastojaka koji prelaze u vodu. Nedavno je proveden i eksperiment koji to dokazuje. Naime, profesorica Lina Ma je sa svojim timom znanstvenika ispitivala koje se sve kemikalije oslobađaju iz plastične bočice nakon stajanja na visokoj temperaturi tijekom 4 tjedna.

Ta studija je dokazala da se nivo štetnog BPA povećava na visokim temperaturama. Ni slučajno ne pijte vodu iz koja je bočice danima bila u automobilu ili na suncu.

Bisfenol A povezuje se s brojnim zdravstvenim problemima – poput pada imuniteta, problema s reproduktivnim zdravljem i neurološkim problemima. Čak je utvrđeno da ova kemikalija povećava rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i dr.

Najbolje bi bilo koristiti staklenu umjesto plastične bočice.

Poslovni.hr

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …