Montenegro Works: Iznenađeni smo odlukom Vlade

Iznenađeni smo odlukom Vlade da pokrene skraćeni postupak dobrovoljne likvidacije kompanije „Montenegro works“. Ovaj potez smatramo štetnom i ishitrenom odlukom za koju smo saznali iz medija, što dovoljno govori o profesionalnosti Vlade i njenoj želji da išta mijenja u Crnoj Gori, saopšteno je iz Montenegro Worksa.

Posebno nas čudi to što se odluka donosi u trenutku kada smo predstavili rezultate analiza poslovanja osam kompanija u državnom vlasništvu, a koje su pokazale da je stanje u većini kompanija katastrofalno.

Stičemo utisak da se ovom odlukom želi spriječiti predstavljanje rezultata analiza stanja u ostalim državnim preduzećima koje smo najavili za kraj septembra.

Takođe, očigledno je da Vladi ne odgovara rad „Montenegro worksa“ jer smo još ranije propisali kriterijume kojim se definišu uslovi za odabir članova upravnih odbora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države u skladu sa najboljom međunardnom praksom, a svjedoci smo da nisu uzeti u obzir prilikom posljednjih imenovanja.

Kada cijela Evropa rješenje pronalazi u izgradnji centralizovanog nadzora i upravljanja ovim privrednim društvima, crnogorska Vlada se odlučuje da stvari vrati nekoliko koraka unazad, vraćajući politički vođenim ministarstvima upravljačku palicu – model koji se pokazao neuspješnim. Dodatno, da li zaista jedna Direkcija u okviru Ministarstva finansija može da odgovori ovako izazovnom zadatku?

Iznenađeni smo i obrazloženjem da je Vlada donijela odluku na osnovu „sveobuhvatne analize“ Ministarstva finansija, a koja je navodno pokazala da postojeći status „Montenegro worksa“ nije održiv.

Radi objektivnog informisanja javnosti želimo da saopštimo da Ministarstvo finansija prilikom izrade te „sveobuhvatne analize“ od Montenegro worksa nije tražilo ništa od informacija ili podataka na osnovu čega bi mogli da donesu ovakav zaključak, Da jesu, predložili bi još nekoliko mogućih modela razvoja kompanije a koja oni, iz neznanja ili nehtjenja, nisu uzeli u obzir.
Nažalost, za gotovo tri mjeseca od imenovanja, jedini zahtjev od strane resornog ministarstva se ticao ugovora o radu zaposlenih u našoj kompaniji.

Takođe, predstavnici društva borave u Litvaniji na poziv litvanskih kolega od prije mjesec dana, kada se nije ni naslućivao ovakav razvoju situacije. I tačno je, bilo je pregovora ali u vidu podrške koje su litvanske kolege bile spremne da pruže kako bi uspjeli u uspostavljanju praksi koje u ovoj zemlji već dugi niz godina besprekorno funkcionišu.

Na samom kraju, želimo da se zahvalimo svim ljudima koji su dali doprinos našem radu, na prvom mjestu našim kolegama, koji su prethodnih mjeseci dijelili viziju razvoja Montenegro Worksa i želju da se kroz naš rad utiče na poboljšanje finansijske situacije u ovim društvima, od čega bi najviše benefita imali građani Crne Gore.

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …