Bolnicama fali sanitetski materijal, “Montefarmu” pare za ljekove

Iz Montefarma je “Danu” saopšteno da su uputili dopis Fondu za zdravstveno osiguranje, Ministarstvu finansija i Ministarstvu zdravlja o sredstvima koja im nedostaju za nabavku ljekova i nesmetano snabdijevanje zdravstvenih ustanova do kraja godine. Kažu da u bolnicama nemaju nestašice ljekova i da su isporuke redovne.

Tokjom poslednjih mjeseci u Kliničkom centru nije bilo nijednog citostatika za oboljele od karcinoma raka prostate, dok je prije dva dana u beranskom Domu zdravlja zbog velikog priliva pacijenata sa stomačnim virusom, u jednom trenutku falilo ljekova.

Iz Montefarma ističu da za sada imaju dovoljno ljekova, ali da su oprezni u planiranju zaliha.

– Zalihe naše ustanove za sada su stabilne, uz određene povremene zastoje, u zavisnosti od dinamike isporuka ugovorenih tenderskih količina, koje zavise od dobavljača i samih proizvođača, kao i izmirenja potraživanja dospjelih plaćanja. S obzirom na to da bilježimo ponovni, znatan porast obolijevanja od kovida-19 koji može prouzrokovati niz komplikacija, samim tim moguće je i povećanje određenih propratnih poremećaja zdravlja. Iz tog razloga vrlo smo oprezni u planiranju zaliha i sigurno da ćemo na vrijeme reagovati ukoliko se pokaže da potrošnja pojedinih ljekova prevazilazi projektovane količine. Opredijeljena budžetska sredstva za 2022. godinu rasporedio je FZOCG svim JZU i Montefarmu, na osnovu odluke od 31.1.2022. godine, te Vaše pitanje u vezi s ovim uputite upravo Fondu za zdravstveno osiguranje. Naša ustanova je već krajem maja tekuće godine uputila dopis Fondu, u kom smo naveli koliko je neophodno obezbijediti sredstava kako bismo nesmetano snabdijevali JZU i apoteke koje posluju u našem sastavu do kraja 2022. godine. Sa tim su takođe upoznati i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija koji će dalje postupiti po istom, shodno ingerencijama – ističu iz Montefarma.

Objašnjavaju da za sada nemamo veći broj zahtjeva za medikamentima, sem za onima koji su novi na Listi ljekova ili im je izmijenjen režim propisivanja i izdavanja u odnosu na prethodnu godinu, počevši od 1.2.2022. godine.

– Cijene ljekova se mijenjaju, pojedini su zadržali istu ili su smanjene, dok je kod određenih ljekova došlo do rasta što potencijalno može uticati na plan javnih nabavki. U tom slučaju, Montefarm samostalno ne može reagovati već uz podršku Ministarstva zdravlja i FZOCG, kao i Ministrastva finansija – kažu iz Montefarma.

Pacijenti kojima se pružaju usluge u nikšićkom Domu zdravlja, kaže direktorica Vera Bulatović, ne bi trebalo da imaju primjedbi na nedostatak terapija i medicinskih sredstava. Kako je naglasila, snalaze se, dosta od potrebnog im isporučuje Montefarm, a kada im nešto prifali pozajme ili kupe.

– Uvijek nešto nedostaje, ali funkcionišemo. Nemamo zalihe jer ne smijemo da ih imamo zbog popisa. Ako bi nam našli zalihe, bili bismo kažnjeni. Imamo onoliko koliko nam treba na mjesečnom nivou, ako prifali na dnevnom nivou pozajmimo od Opšte bolnice Nikšić ili bolnice u Brezoviku. Kod nas je znači sve u granicama potrošnje – istakla je dr Bulatović.

Iz Opšte bolnice Nikšić navode da su što se tiče ljekova, posebno za onkološke pacijente, dosta dobro snabdjeveni.

Kako kažu, problem je potrošni materijal, poput papirne vate, te i trožilnih katetera, kao i sa “albuminom”, koji se ili ne dostavlja blagovremeno ili ga dobiju u veoma malim količinama u odnosu na potrebe.

– Neki tenderi koji je trebalo da budu realizovani početkom godine, još nisu realizovani, stari ugovori se troše ili se iznalaze neka druga rješenja – kratko su “Danu” odgovorili iz te ustanove.

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “dr Jovan Bulajić” u Brezoviku, kazao je “Danu” direktor te ustanove Predrag Pejović, za sada ne fali ljekova, terapije za onkološke pacijente niti medicinskih sredstava.

Direktor cetinjske bolnice “Danilo Prvi” Vladimir Pavićević kratko je kazao za “Dan” da imaju dovoljne količine ljekova i medicinskih sredstava i da rade bez ograničenja.

Direktorica Doma zdravlja Pljevlja Branka Stanković takođe ističe da imaju dovoljno ljekova za redovan rad i da nijesu imali žalbe pacijenata i medicinskog osoblja.

Iz KCCG su odgovore na naša pitanja najavili nakon praznika, ali su nam i kratko kazali da imaju “stabilne zalihe ljekova”.

Iz Doma zdravlja Podgorica nijesmo dobili odgovore na naša pitanja.

Dan

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …