Udarne vijesti
Viele Euro Geldscheine

Evropska valuta u ogromnim problemima: Euro pao ispod dolara, a padaće i dalje

Pad eura ispod dolara po prvi put u dvije decenije stavlja ga na kurs za jednu od najgorih godina u njegovoj istoriji, posebno ako šok cijena energije izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu odvede evropski blok u produženu ekonomsku krizu.

Jedinstvena valuta EU se danima kretala na ivici pariteta u odnosu na dolar, da bi sinoć konačno probila taj nivo. Njegov pad od 11,8 posto od početka godine gotovo je jednak gubicima uočenim u 2015, godini kada je Evropska centralna banka pokrenula ogroman podsticaj.

Povisiti kamatne stope

Preokret od srijede mogao bi otvoriti vrata za pomak da jedan euro iznosi 0,96 dolara, predviđaju analitičari, a neki očekuju pad na 0,90 dolara ako isporuke gasa budu još više poremećene.

Ovi potezi su doveli ECB u problem. Očekuje se da će sljedeće sedmice povisiti kamatne stope po prvi put od 2011. kako bi se suzbila inflacija koja iznosi rekordnih 8,6 posto.

Slabost valute pogoršava taj problem inflacije. Ipak, ECB ne može rizikovati agresivno pooštravanje politike iz straha da će ekonomski rast dovesti u rikverc.

“Vidimo prostor za pomak sve do 0,97 dolara, a možda čak i 0,95 dolara”, rekao je Olivier Konzeoue, direktor tima za valute u upravljanju imovinom UBP, ističući implikacije energetske krize na evropsku ekonomiju.

“U suštini, znamo da je sve u vezi sa Rusijom”, dodao je.

Najnoviji pad eura uslijedio je nakon što je protok gasa kroz ruski plinovod Sjeverni tok 1 zatvoren na 10 dana zbog održavanja. Ali ako Moskva produži zatvaranje, Njemačka — koja je već u drugoj fazi troslojnog plana za hitne slučajeve gasa — mogla bi biti primorana da racionalizira gorivo.

Gasovod zatvoren

“Ako se gasovod koji je bio zatvoren na 10 dana ponovo ne otvori i dobijemo više racionalizacije gasa, u toj situaciji možda nismo videli najslabiji nivo eera“, rekao je Christian Keller, šef ekonomskog istraživanja u Barclaysu.

Spiralni troškovi energije već imaju danak. Njemačka je upravo prijavila svoj prvi trgovinski deficit od 1991. godine, a raspoloženje investitora palo je ispod nivoa viđenog kada je izbila pandemija koronavirusa 2020. godine.

U kratkoročnom periodu, sve može biti u vezi sa tehničkim faktorima i tržištima opcija, gdje trgovci postavljaju usmjerene opklade ili štite od izloženosti valuti. Opcije u iznosu od 1 do 1,5 milijardi dolara ističu sljedeće sedmice, a trgovci su rekli da će konačno, i kontinuirano, kršenje pariteta pokrenuti naloge za prodaju eura, što će potencijalno dovesti do njegove cijene 0,95 dolara.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …