Udarne vijesti

Sezonskim radnicima nude 50 eura dnevno i hranu, ali ih ne mogu pronaći

Sezonski poslovi na njivama i u voćnjacima širom entiteta Republike Srpske u punom su zamahu, a kako kažu poljoprivrednici, dnevnica nikad nije bila veća, ali radnika nema niti za lijek. Dnevnice koje se u prosjeku kreću oko 60 KM (oko 30,6 eura) pa idu i više od 100 KM (oko 51 euro), hrana, piće i prijevoz, dodaju poljoprivrednici, izgleda nisu dovoljno snažan motiv da netko dođe raditi kod njih.

Rade samo članovi porodice

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara u RS, rekao je za Nezavisne novine da imaju velike probleme jer sezonskih radnika uopće nema. “U nezavidnoj smo situaciji. Uz sve strojeve koje imamo, potrebni su nam radnici kojih nigdje nema”, izjavio je Mastalo. Zbog toga morat će se smanjiti proizvodnja. “U odnosu na prošlu godinu smanjio sam proizvodnju za 30 posto, a sljedeće godine ću smanjiti za 50 posto. Koliko mogu uz pomoć svoje obitelji, toliko ću i raditi”, istaknuo je Mastalo. Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, dodao je da oni još nemaju potrebu za sezonskim radnicima, ali da će ih svakako za mjesec dana trebati.

“Sada ih imamo onoliko koliko nam treba, ali mislim da ćemo za mjesec dana biti u velikim problemima. Kao i svake godine, i ove očekujemo još veće nevolje. Dosta radnika koji su radili preko sezone zaposlilo su u drugim tvrtkama. Ono što je sigurno je to da ćemo biti u deficitu s radnom snagom”, rekao je Dojčinović. Kada je riječ o dnevnicama, one su kreću od 50 do 60 KM. “Ne znam koliko ćemo mi to moći platiti jer se cijena voća godinama nije mijenjala. Zasad ćemo ponuditi 50 KM, pa ćemo se dogovoriti s radnicima za dalje”, istaknuo je Dojčinović. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, rekao je za Nezavisne novine da je sezonskih radnika sve manje.

”Najviše su pogođeni sektori povrtlarstva i voćarstva. To je problem koji nas prati već jako dugo, a mislim da će biti sve teži sljedećih godina”, ističe Marinković.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …