Opština Kolašin: Činimo sve da zaštitimo kuću Marića od rušenja

Uvažavajući inicijativu Društva prijatelja Kolašina, koji traže da se pod hitno preduzmu određene mjere i radnje kako bi se zaštitio jedan od najstarijih, kako navode, kulturno-istorijskih objekata u Kolašinu, poznatiji kao kuća Marića, predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović, organizovala je radni sastanak u kabinetu, kojem su prisustvovali redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Ilija Lalošević, Mikan Medenica iz Društva prijatelja Kolašina, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Mile Glavičanin i Sandra Kapetanović iz NVO “Expeditio”.

Društvo prijatelja Kolašina, juče se dopisom obratilo predsjednici Opštine Marti Šćepanović, u kojem su zatražili da u što kraćem roku stručna lica izađu na teren i uz angažovanje eksperata gradjevinske struke, utvrde činjenično stanje u kojem se nalazi kuća Marića, koja je prema mišljenju mnogih građana veoma važna za grad, izražavajući pritom zabrinutost za sudbinu tog objekta koji je, kako su naveli, zbog nesavjesnog odnosa vlasnika doveden u veoma loše stanje, koje je kulminiralo Rješenjem o rušenju, a situaciju dodatno otežava i mogućnost njegovog urušavanja.

Profesor dr Ilija Lalošević prethodno je obišao sporni objekat i uvidom u činjenično stanje utvrdio da je, kako je konstatovao na sastanku sa predsjednicom Opštine, neophodno uraditi Elaborat preventivno-urgentne zaštite kojim će se, objasnio je, definisati mjere i radnje koje je potrebno preduzeti kako bi se spriječilo dalje urušavanje.

Šćepanović je podsjetila da objekat nije u vlasništvu Opštine i da je neophodno sagledati da li postoji pravni osnov kojim bi Opštini bilo omogućeno da preduzme određenje interventne mjere u cilju očuvanja bezbjednosti građana ali i samog objekta, urgirajući da se hitno uradi nalaz stručnog lica o stanju u kojem se sada nalazi kuća Marića. Dogovoreno je da će Opštna angažovati profesora Laloševića i inženjera Igora Đuranovića na izradi pomenutog elaborata, kako bi kroz taj postupak, prije svega zaštitili bezbjednost građana, ali i zgradu od daljeg propadanja.

Ističemo, da se Društvo prijatelja Kolašina, inicijativom obratilo i Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, u kojoj traže da se pokrene postupak za utvrdjivanje kulturno-istorijske vrijednosti tog objekta, podignutog 1908. kao poslovne kuće braće Marić izgrađene po ugledu na slične građevine u Trstu i Beču, inače konfiskovane 1946. nakon čega je u nju smješten Sreski sud i Javno tužilaštvo. U inicijativi citiraju navode iz knjige Kulturno nasljedje Kolašina, kustoskinje Draginje Kujović:
“Atike na krovnoj masi kao karaktersitični arhitektonski elementi primjenjuju se i na poslovnoj zgradi Akana Marića. Naglašen je i lijepo profilisan u štuko malteru krovni vijenac. Metalne zaštitne i ukrasne mreže po prozorima i vratima kao i keramičke pločice bijele, terakot i plave boje, složene u geometrijske slike u ulaznom holu, arhitektonski su elemnti dati u duhu secesije”

Ovom prilikom takođe ukazujemo, da je u cilju suzbijanja procesa nekontrolisane urbanizacije, kao potencijalnog rizika koji sa sobom nosi novi investicioni ciklus i ubrzani razvoj grada, predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović, u saradnji sa NVO “Expeditio” nedavno pokrenula pitanje zaštite autentičnih kolašinskih objekata kroz projekat njihovog “mapiranja”, kako bi u procesu izgradnje novog, sačuvali duh starog gradskog jezgra Kolašina i njegove simbole zaštitili od devastacije.

Napominjemo, da trenutno nijedan objekat od kulturnog i istorijskog značaja za Kolašin, ne može biti zaštićen od urušavanja, jer Opština nema pravnog osnova za sprovodjenje adaptacije, sanacije i revitalizacije tih objekata.

Zaključno, biće to jedan od glavnih zahtjeva i principa na kojima će Opština ubuduće insistirati i to već prilikom izrade Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Kolašina, uključujući i zaštitu parka Dulovine od nekontrolisane gradnje.

Provjerite slična mjesta

Danas predstavljanje Agrobudžeta, vrijedan 75 miliona eura

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstaviće danas Agrobudžet za ovu godinu, vrijedan oko 75 miliona …