Stiglo 6.670 zahtjeva za dječje dodatke, evo kad počinje isplata

Centri za socijalni rad do sada su primili 6.670 zahtjeva za dobijanje dodatka za djecu koji treba da počne da se isplaćuje, kako je planirano, od sredine novembra.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, upitani koliko očekuju da se prijavi djece s obzirom da ih u bazi ima 85.000, kažu Pobjedi da je nemoguće dati projekciju. Ističu da broj prijavljene djece zavisi isključivo od odluke roditelja – da li će se prijaviti ili ne.

Rekli su da će pored djece od šest do 18 godina, po službenoj dužnosti donijeti još određeni broj rješenja. Tačnije, sačiniće još 38.000 rješenja za djecu koja su ostvarila pravo na dodatak do šest godina, zaključno sa i poslije 30. 9. 2022. Treba da im produže to pravo da im važi do 18. godine. Ističu da za njih roditelji ne treba da podnose zahtjeve.

Prijave naredna tri mjeseca
U Podgorici su prethodnih dana zabilježene ogromne gužve kada je počela procedura prijema zahtjeva za dječji dodatak. Iz Ministarstva navode da neočekivanih problema u radu nema ,,što se vidi iz izuzetno rekordno velikog broja primljenih zahtjeva“. Kažu da bi eliminisali gužve, Ministarstvo je omogućilo građanima tri mjeseca za prijavu za dodatke za djecu, što je više nego dovoljno da se sva djeca prijave bez nepotrebnog stvaranja gužvi.

Prema našim saznanjima, osim Podgorice gdje je to i očekivano, u drugim centrima nije izražen problem gužvi – rekli su oni, dodajući da za sve zahtjeve podnešene u julu, avgustu i septembru pravo na dodatak za djecu počinje od oktobra, a prva isplata treba da bude sredinom novembra.

Procedura
Smatraju da je postupak prijave krajnje jednostavan i da nije potrebna nikakva dokumentacija. Roditelj u centru za socijalni rad treba da na uvid istakne ličnu kartu i matične brojeve djece, odnosno članova porodica. Roditelji koji su razvedeni/rastavljeni prilažu dokaz o povjeravanju djeteta na staranje. Postupak je automatizovan kroz Informacioni sistem socijalnog staranja (ISSS) i lični podaci djece, odnosno članova porodice povlače se iz MUP-ovog Centralnog registra stanovništva i roditelji se u centru zadržavaju svega par minuta.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …