Udarne vijesti

Protest ispred Vlade zbog temeljnog ugovora: Potpisivanje nije rješenje problema, već produbljivanje

Potpisivanje predloženog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije rješavanje problema, već njihovo produbljivanje, poručeno je večeras sa protesta u Podgorici.

Građani koji se protive potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC okupili su se na bulevaru Stanka Dragojevića ispred Vlade Crne Gore, a kako je najavljeno, tu će provesti cijelu noć.

Organizatori su pozvali građane da se ponovo okupe na istom mjestu sjutra u 10 časova.

Ranije je rečeno da će građani cijelu noć provesti ispred zgrade Vlade.

Protestu je prisustvovala i poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković.

Zgradu Vlade obezbjeđivalo je više policajaca. Okupljeni su nosili zastave Crne Gore i druga obilježja.

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Zeković kazao je da su se opet okupili ispred Vlade kako bi onima koji donose odluke poručili da je preko 80 odsto građana ove zemlje za pristupanje Evropskoj uniji i da to treba koristiti kao vodeći potencijal da se osnaži društvena kohezija i bolje razumijevanje.

“Zato je neprihvatljiva, štetna, pogubna bilo koja prikrivena ili sakrivena agenda umjesto briselske. Namjera da se ozbiljan dio nacionalne istorije i kulturne baštine, koja pripada na ponos svima, prepušti i preda nekome izvan ove zemlje koji će je dalje zloupotrebljavati za političku, ideološku i kulturološku dominaciju nad drugima nije evropska agenda. Društveno isključivanje bilo koga, pa i onih koji se osjećaju entičkim Crnogorcima, nije evropska vrijednost. Zato je obaveza svih građanskih struktura da na vrijeme upozorimo na te opasnosti i pozovemo sve da se okupimo oko Ustava Crne Gore i pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je on.

Poručio je “da ovo nije anticrkveni a još manje antisrpski”, već evropski skup koji promoviše zajedništvo i poštovanje temeljnih građanskih, demokratskih i evropskih vrijednosti. Nakon njegovog obraćanja intonirana je himna Crne Gore.

Prema riječima Zekovića, ne žele da jedna po jedna crnogorska Vlada pada zbog takozvane crkvene agende.

“Ako se ovako nastavi u zemlji ćemo imati više crkvenika i popova, nego mladeži”, rekao je Zeković i dodao da građani jasno poručuju da Crna Gora može biti član EU samo i jedino kao suverena država.

“Ne smije da se dozvoliti da se zaokruži moderna verzija Podgoričke skupštine”, rekao je Zeković.

Zeković je dodao da se predloženim ugovorom Vlade sa SPC predaju značajne ingerencije države Crne Gore i, kako je dodao, na to ne pristaju.

“Poručujemo da potpisivanje ovakvog ugovora nije rješavanje problema, već njihovo produbljivanje”, rekao je Zeković.

Okupljeni su skandirali izdaja i nosili transparente, između ostalih, “temeljni ugovor – temeljna izdaja”.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …