Udarne vijesti

Ustavni sud: Žalba Vesne Medenice paušalna, prava joj nijesu povrijeđena

Ustavni sud je na jučerašnjoj sjednici odbio ustavnu žalbu bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice koja je u pritvoru. Zastupnici Medenice podnijeli su u maju ustavnu žalbu zbog pritvora Medenici, pozivajući se na kršenje prava iz Ustava Crne Gore i Evropske konvencije za ljudska prava.

U obrazloženju Ustavnog suda o odbijanju ustavne žalbe Vesne Medenice, u koje je “Dan” imao uvid, navodi se da se podnositeljka ustavne žalbe, prema njihovoj ocjeni, paušalno pozvala na povredu prava iz odredaba članova 19 i 20 Ustava i člana 13 Evropske konvencije jer ničim nije obrazložila u čemu se sastoji povreda tih prava.

– Formalno pozivanje na povredu određenog ustavnog ili konvencijskog prava, bez navođenja pravno utemeljnih navoda koji predstavljaju ustavnopravne prihvatljive razloge i ukazuju na povredu označenog prava, ne čini ustavnu žalbu dopuštenu u tom dijelu, piše u obrazloženju Ustavnog suda.

Ustavni sud ističe da u predmetnom slučaju iz osporavanih rješenja proizilazi da su sudovi zaključili da postoji osnovana sumnja da je podnositeljka (Vesna Medenica) izvršila krivično djelo protivzakonit uticaj, da je imala zadatak da se informiše o kretanju predmeta u Vrhovnom sudu, da se upoznaje sa stanjem u spisima, da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju, kao i da sa pozicije predsjednice Vrhovnog suda, raspolažući informacijama i podacima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizatori i članovi kriminalne grupe ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene robe iz Slobodne zone Luke Bar.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …